Raportul intocmit de specialistii FMI incepe optimist pentru tara noastra, acestia punctand ca, in ultima perioada, “cresterea economica a ramas solida, majorand astfel veniturile populatiei catre cele ale tarilor dezvoltate ale Uniunii Europene”. Insa, delegatia Fondului Monetar International a remarcat si ca “dezechilibrele macroeconomice au devenit din ce in ce mai evidente”, specialistii din cadrul institutiei punctand ca “deficitul de cont curent si cel bugetar s-au adancit si presiunile inflationiste se acumuleaza”.
In aceste conditii, FMI se asteapta ca pe parcursul acestui an, “cresterea economica sa ramana peste potential pe baza stimularii fiscale”. Insa, aceeasi specialisti din cadrul FMI avertizeaza ca “pe termen mediu, cresterea economica ar urma sa se reduca din cauza investitiilor si reformelor sovaielnice”. De asemenea, in raportul intocmit de FMI se mai arata ca “dezechilibrele in crestere erodeaza spatiul de manevra si cresc riscul ca procesul de convergenta cu UE sa sufere un regres, declansat de excesele de politica interna sau de modificarile nivelului de incredere al investitorilor globali”.
In continuare, specialistii din cadrul Fondului Monetar International mai sustin ca “politicile prociclice adoptate din 2016 incoace au stimulat o economie care deja era in expansiune intr-un ritm sustinut, insa in paralel deficitul bugetar si cel de cont curent au crescut din cauza cresterii cheltuielilor statului si a importurilor”. De asemenea, delegatia FMI a mai observat ca adoptarea OUG 114 a provocat devalorizarea leului si retinere pe bursa, chiar daca unele prevederi au fost corectate in cele din urma.
Totodata, raportul FMI mai transmite un avertisment al institutiei cu privire la faptul ca moderatia fiscala sau implementarea reformelor structurale si de guvernanta ar putea fi afectate in aceasta perioada avand in vedere faptul ca in tara noastra urmeaza nu mai putin de trei scrutinuri electorale in urmatoarele 15 luni: alegeri prezidentiale, alegeri locale, respectiv alegeri parlamentare. De asemenea, cei de la FMI mai sustin ca “rezultatul alegerilor europarlamentare si al referendumului impotriva coruptiei par sa fi oprit impulsul catre schimbari suplimentare ale legilor justitiei si codurilor penale, schimbari care vor reduce tensiunile cu Comisia Europeana si care vor imbunati perceptia pietelor”.
La fel ca si alte institutii europene, si Fondul Monetar International recomanda tarii noaste adoptarea unei politici fiscale mai predictibile si reorientarea cheltuielilor catre investitii. De asemenea, FMI propune tarii noastre mai multe reforme structurale, incepand de la intarirea institutiilor de management ale investitiilor publice si guvernanta companiilor de stat pentru a absorbi mai bine fondurile europene si pana la stabilirea unor politici privind salariul minim in functie de cresterea productivitatii. Nu in cele din urma, si cei de la FMI recomanda institutiilor din tara noastra “reluarea luptei impotriva coruptiei”.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212