Mihail Ion, vicepresedintele Raiffeisen Bank, a tinut totusi sa precizeze ca niste pronosticuri clare cu privire la evolutia economiei tarii noastre in perioada imediat urmatoare sunt extrem de greu de dat la aceasta ora, gradul de incertitudine de la acest moment fiind ridicat. Mai mult decat atat, batalia cu o posibila criza sanitara este un teritoriu necunoscuta inca pentru tara noastra. Chiar daca incepand de astazi putem vorbi despre o oarecare relaxare a masurilor de restrictie impuse odata cu instaurarea starii de urgenta, epidemia de coronavirus nu este incheiata, pericolul fiind destul de mare in continuare.
Asa cum spuneam insa si in randurile anterioare, analistii celor de la Raiffeisen Bank, condusi de specialistul Ionut Dumitru, au ajuns la concluzia ca declinul economic va fi de 7% in acest an pentru tara noastra, urmand ca in 2021 sa avem o crestere economica de 5%. Astfel, din punct de vedere macroeconomic, economia romaneasca va reusi sa inghita efectele nefavorabile cauzate de pandemia de coronavirus abia la finalul anului 2022, reusind atunci sa recupereze si sa ajunga din nou la situatia inregistrata la finalul anului 2019.
Noile previziuni ale celor din Raiffeisen Bank sunt ceva mai pesimiste acum in raport cu cele publicate in urma cu doar o luna, specialistii din cadrul institutiei austriece anuntand la acea vreme ca se asteapta la o contractie a economiei de doar 6% in 2020. In plus, in urma cu aproape o luna, Raiffeisen Bank anunta ca se asteapta la un deficit bugetar de cel putin 8.5% din Produsul Intern Brut, acesta putand ajunge chiar la un nivel de 10% din PIB, conform opiniei lui Ionut Dumitru.
Problema majorarii pensiilor cu 40 de procente incepand cu aceasta toamna reprezinta inca o problema care nu a fost rezolvata, analistii economici ai RFZ precizand inca de atunci ca aceasta masura nu mai poate fi implementata in conditiile actuale. O decizie clara in acest sens nu a fost inca anuntata, insa amanarea punerii in practica a acestor majorari este destul de probabila.
Totodata, analistii Raiffeisen Bank avertizeaza ca in aceasta perioada ne vom confrunta si cu o anumita corectie a cursului monedei nationale, leul urmand sa se deprecieze cu cateva puncte procentuale in cursul anului curent conform rapoartelor macroeconomice publicate recent de institutia financiara austriaca.
Mircea Busuioceanu, vicepresedinte in cadrul Raiffeisen Bank, mai transmite cu aceasta ocazie ca in perioada urmatoare se va inregistra o crestere moderata a creditelor neperformante ca urmare a crizei financiare generate de pandemia de coronavirus. Totusi, se pare ca banca austriaca nu este prea pesimista din acest punct de vedere, precizand ca nu se poate vorbi despre o situatie similara celei din 2009. Cand vorbim despre criza financiara care a lovit intreaga lume in urma cu mai bine de zece ani, ne aducem aminte ca bancile au reprezentat o tinta. In schimb, situatia este complet diferita acum, bancile fiind cele care prin finantarile pe care le pot acorda vin in sprijinul crizei economice.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212