Radiografia saraciei: angajatii romani isi pun pe masa demisiile, daca nu primesc majorari salariale. Cei mai multi vor macar 1.000 de lei in plus, pe luna
saracieangajati romanibani pusi deoparteeconomisiresalarii 2022
Scaderea puterii de cumparare, in contextul multiplelor crize care macina societatea, determina angajatii romani sa isi dea demisia in masa, daca angajatorii nu vor majora salariile. Conform unui sondaj recent, un procent importat din randul angajatilor e dispus sa-si schimbe actualul job, daca salariul nu va fi marit.
Datele unui barometru realizat de Frames, la comanda Digital HR, arata ca peste 80% dintre romani sunt de parere ca inflatia le-a afectat in mod negativ viata de zi cu zi. Numai 15% spun ca duc un stil de viata pe gustul lor, in pofida valului de scumpiri din ultima perioada.
De asemenea, ne mai indica analiza, 48% dintre respondenti sunt deschisi sa treca printr-un proces de reconversie profesionala, adica sa se apuce de o alta meserie, pentru un trai mai bun.
43% au de gand sa caute un job mai bine paltit, daca salariul nu le va fi majorat.
Ce salarii si-ar dori romanii, in contextul actual?
Majoritatea respondentilor (61%), s-ar multumi cu 1.000 de lei in plus la salariu, desi aceasta suma nu le-ar acoperi pe deplin cheltuielile. Totodata, 18% si-ar dori o majorare cuprinsa intre 1.000 si 1.500 de lei, in timp ce 11% ar avea nevoie de 1.500-2500 de lei in plus la leafa. In cele din urma, 4% ar vrea ca angajatorul sa le majoreze salariul cu mai mult de 2.500 lei.
Important de precizat este ca doar 3% dintre cei chestionati par convinsi ca s-ar descurca cu o suma intre 500-1.000 lei, in timp ce doar 3% au mentionat varianta 100-500 lei.
Chestionarul a fost realizat pe un esantion de 1.217 persoane, in intervalul 7-13 martie 2022. Profilul respondentilor a fost reprezentat de angajati cu studii medii si superioare, 58% barbati si 42% femei, cu o varsta medie de 47 de ani.
"Radiografia financiara a zilei arata ca, dupa doi ani de pandemie, marea majoritate a romanilor a intrat in acest tsunami de scumpiri vlaguiti din punct de vedere financiar.
Cei mai multi si-au cheltuit si bruma de rezerve financiare pe care o aveau, iar perspectiva scumpirilor din aprilie reprezinta nu motiv de ingrijorare majora pentru cei mai multi dintre respondenti.
Este o radiografie a saraciei, a unei tari a carei situatie financiara atarna de un fir de ata", a declarat Adrian Negrescu, manager Frames.
Romanii n-au bani pusi deoparte
Din pacate, studiul scoate la iveala si faptul ca oamenii sunt complet nepregatiti pentru cheltuieli neprevazute, majoritatea neavand niciun
ban pus deoparte (62% dintre respondenti sunt in aceasta situatie). Practic, traiesc de la o luna la alta.
2% au pusi deoparte intre 1.000 si 2.000 de lei, iar 14% au mai mult de 2.000 de lei.