Rabla la liber sau Reciclarea mentalitatii cuponiarde
rabla electrocasnicereciclare laptopreciclare electrocasnicereciclare tablete
In timp ce reciclarea ambalajelor de plastic si sticla se sparge in tot felul de initiative fanteziste, pentru ca sunt bine stimulate financiar de stat, singurele demersuri de reciclare la romani sunt cele privind autoturismele si aparatele electrocasnice.
Asa au fost scoase din boscheti, din locurile de parcare si mai ales de pe sosele, zeci de mii de rable poluante si tot asa si-au gasit intrebuintare metalele mai mult sau mai putin pretioase continute de masinile de spalat, refrigeratoare, aparate de aer conditionat.
Tocmai de aceea, si in acest an, asa-zisul Program Rabla pentru Electrocasnice, pe numele lui oficial Programul national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate, era asteptat precum painea calda.
El trebuia sa inceapa la mizeul noptii de 15 decembrie 2020, insa, dupa cateva ore, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a pus frana.
Motivul? Suspiciuni privind siguranta informatica a aplicatiei prin care doritorii de reciclare se inregistrau si primeau cupoane de utilizat la magazinele agreate.
AFM suspecta clonarea unor informatii specifice programului Rabla pentru electrocasnice si promitea masuri de siguranta suplimentare pentru Programul national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.
Precautia AFM a starnit mania ministrului Mediului, Mircea Fechet, care a cerut revocarea din functie a sefului Agentiei.
Dincolo de amenintari mai mult sau mai putin reale la adresa aplicatiei informatice, de ce este neaparat nevoie de aceasta?
La 31 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, in Romania, mai exista obsesia cozii si a listei, chiar daca acesteia din urma i s-a gasit varianta virtuala.
Inainte de 1989, lista/inscriere daca doreai sa-ti cumperi masina; lista/inscriere, daca voiai sa cumperi televizor color asamblat in tara, in carcasa de lemn; lista/inscriere, daca-ti doreai una bucata din primele loturi de televizoare cu "haina" de plastic si telecomanda, importate in anii '90.
Pe vremea comunistilor, lista justifica penuria si cadra cu painea, faina, zaharul rationalizate, "date" pe cartela. Acum, ce justificare mai e?
Am trei-patru laptopuri "antice si de demult", dintre care unul are boxe din titan, metal usor, rezistent si, deci, pretios, ca doar de aia se vrea reciclarea, ca sa se extraga metalele pretioase din electrocasnice.
In primul rand, in loc de 500 de lei pe un lap-top de caciula, de ce, daca am mai multe astfel de aparate "de casat", sa nu pot sa le reciclez pe toate odata si sa cumpar orice altceva de 1.500-2.000 de lei sau sa fie dedusa suma din pretul pe care l-as plati pentru un lap-top nou?
In al doilea rand, nu se poate face asta si fara vouchere in forma fizica sau dematerializata? Aduc lap-top-uri la reciclat? Da! Atunci de ce sa nu se permita? Mai ales ca te poti duce cu tableta si laptopul la subtioara, nu tre' sa chemi camionul ca pentru masina de spalat sau unitatile aparatului de aer condionat.
Se fac cozi, se face inghesuiala? Atunci, nu ar trebui sa existe limita de timp, iar bugetul ar trebui marit astfel incat, in orice moment, cine vrea sa scape de calculatorul portabil pe care nu-l mai foloseste sa o poata face in orice mare magazin de specialitate.
Poate ca, inainte de a recicla diverse obiecte, ar fi important sa reciclam niste mentalitati restrictive si cuponiarde.
Foto: pexels.com