Putin tine in lesa criza energetica si pare ca vrea sa o lase sa muste si mai adanc: promisiuni goale de la Moscova
scumpire gazescumpiri gazprompromisiuni putin
In timp ce gazele descoperite de Romania in platforma continentala a Marii Negre zac in asteptarea exploatarii, Rusia continua jocul cu robinetele si cu nervii europenilor. In ciuda promisiunilor de a creste livrarile catre UE, conductele nu duduie decat in declaratii.
Prin urmare, preturile gazelor au reinceput sa creasca,
Rusia nedand semne ca va mari livrarile, desi presedintele Vladimir Putin sustinea ca 8 noiembrie este termenul limita la care Gazprom va incepe sa umple depozitele din Europa.
Fluxurile de gaze prin conducta Yamal-Europe dintre Rusia si Germania au fost schimbate, duminica, spre est, pentru a doua zi consecutiv.
Fluxurile spre Germania la punctul de intrare Mallnow s-au reluat joi, dupa ce fusesera oprite pe 30 octombrie, dar au fost oprite din nou sambata, fapt care a afectat pietele europene ale gazelor.
In cele din urma, ieri, nu s-a inregistrat o crestere semnificativa a debitelor, iar Gazprom nu a dat semne ca va deschide robinetele la capacitate mai mare, in viitorul apropiat.
Scumpiri de 300% in 2021
Astfel, pretul de referinta european a crescut cu pana la 10%, la peste 80 de euro pe megawatt ora.
O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia.
Preturile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, in timp ce in Europa a inceput sezonul rece cu cele mai scazute stocuri din peste un deceniu.
Rusia si-a limitat exporturile catre Europa de Vest la cele garantate prin contracte pe termen lung in acest an.
Cererea de gaze naturale a crescut pe masura revenirii economiei mondiale, astfel incat, in aceasta vara, nu au mai putut fi stocate cantitatile de gaze necesare pentru iarna.
Foto: facebook Vladimir Putin