Puterea de cumparare fluiera a paguba. Romania ramane la coada clasamentului in privinta bunastarii populatiei
putere cumparare romaniasaracie romaniabogatie romaniaconsum romania
Primele estimari ale Eurostat legate de anul 2018 arata ca, in Romania, consumul individual efectiv per capita exprimat in puterea de cumparare, si-a continuat cresterea, ajungand la 70% din media Uniunii Europene.
Pentru tara noastra, indicatorul a urcat de la 68% din media UE, in 2017, si 63%, in 2016.
Cu toate acestea, Romania ramane la coada clasamentului bunastarii populatiei, numai Bulgaria fiind dupa noi, stat unde consumul individual efectiv per capita reprezinta numai 56% din media Uniunii.
In Croatia, indicatorul este 63% din media UE, iar, in Ungaria, 64%. Pe primele locuri sunt Luxemburg, cu un consum individual efectiv cu 32% peste media UE, urmat de Germania (20% peste media UE) si Austria (16% peste media din UE).
In varianta de masurare a nivelului de trai calculat in PIB per capita la paritatea puterii de cumparare standard (PPS), in 2018, Romania avea un PIB per capita aflat la 64% din media UE, de la 63% din media UE, in 2017.
In functie de PPS, Romania este depasita de Grecia, cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard aflat la 68% din media UE; Ungaria, cu 70% din media UE, si Polonia, 71%.
Tara noastra este, insa, inaintea Croatiei (63% din media UE), si a Bulgariei (50%).
Anul trecut, 11 state membre ale Uniunii Europene aveau un PIB per capita exprimat in PPS mai mare decat media din UE.
Pe primul loc este Luxemburg cu un PIB per capita exprimat in PPS cu 154% peste media din UE.