PSD-ALDE infiinteaza companiile de partid
guvernanta corporatistaocdepsd-aldeog nr.109/2011
Saptamana acesta este posibil ca Parlamentul sa ratifice posibilitatea ca Guvernul sa decida, dupa bunul plac, care sunt companiile exceptate de la guvernanta corporativa
In anul 2011 s-a elaborat o Ordonanta de Urgenta menita sa introduca o oarecare normalitate in gestionarea companiilor de stat – “OG nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice”.
Realizarea acestei OG a fost si una din actiunile obligatorii pentru acceptarea Romaniei ca membru cu drepturi depline in OCDE. Aceasta organizatie nu ne-a primit, deocamadata, din cauza neindeplinirii criteriilor de aderare.
Prin aplicarea OG nr. 109/2011 ar fi urmat ca ,in sfarsit, intreprinderile publice sa devina competitive si nu simple capuse ale bugetului de stat si ale buzunarelor cetatenilor .
Acest lucru ar fi fost posibil prin aplicarea principiilor guvernantei corporative, specificate de OCDE.
- orientarea spre performanta : utilizarea eficienta a resurselor pentru a satisface nevoile tuturor “stakeholderilor” (persoane si institutii implicate in derularea afacerii) in vederea atingerii obiectivelor de performanta
- conduita de business – decizii responsabile in cadrul managementului riscului;
- responsabilitatea fata de societate – deciziile managementului sa nu afecteze responsabilitatea sociala a intreprinderii;
- un “board” si un management alese responsabil, exclusiv pe criterii de competenta.
Ei bine, odata cu aparitia guvernarii PSD-ALDE , toate aceste principii ale guvernarii corporative au fost uitate.
Am aflat din materialul “Companiile de stat devin companii de partid, 24 septembrie 2017, de Elena Deacu, Adevarul, ca actiunea de aneantizare a aplicarii guvernarii corporative s-a facut gradat, aplicand principiul “Ferma” : in genialul film de animatie “Ferma” se face pedagogia trecerii unei societati libere spre una totalitara, gradat, initial prin stergerea literelor de pe textele ce ghidau democratia. Iata istoricul “stergerii de litere”:
- in vara senatorii au propus, cu timiditate, o lista scurta de intreprinderi care sa fie exceptate de la tipul de guvernanta corporativa : Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), Regia Autonoma „Rasirom” si Compania Nationala „Romtehnica”.
- ulterior, senatorul Stefan Radu Oprea – evazionist fiscal cu dosar penal – a propus majorarea societatilor exceptate la cateva zeci . Printre ele se afla intreprinderi strategice : Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Administratia Nationala de Meteorologie, Regia Autonoma „Monitorul Oficial”, Santierul Naval Mangalia si Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN).
- apogeul mutilarii definitive a principiului guvernantei corporative a fost atins pe 19 septembrie: “comisia pentru industrii din Camera Deputatilor, impreuna cu comisia pentru politica economica si cu comisia juridica au dat un raport favorabil comun asupra unui amendament special. Acesta „uita” de toate exceptiile formulate de amendamentele ulterioare. In schimb, el dă mana libera Guvernului sa decida el ce companii va excepta de la guvernanta corporativa. Acest lucru ii va permite Executivului sa numeasca manageri doar politic. Decizia va fi luata in plen, in aceasta saptamana.”
Corect ! Ce sa mai complicam lucrurile cu liste . Trebuie aplicata legea caii celei mai simple – mai ales in cazul guvernantilor si parlamentarilor nostri care gandesc simplu. Guvernul PSD-ALDE este suficient de responsabil sa numeasca pe cine trebuie. Vorba lui Dragnea : cine stie de unde au venit si prin ce filtre au venit directorasii de pana acum. Guvernul actual va controla , in sfarsit, obarsia directorilor si filtrul folosit.
Potivit reprezentantilor Fondului Proprietatea aceste manevre de stimulare a nepotismului de partid ar putea periclita negocierile Romaniei de acceptare in randul statelor OCDE, care se va discuta astazi (25.09.2017)
“Treaba lor” vorba lui Tudose. PSD-ALDE isi continua drumul drept spre saracirea si infometarea populatiei pe care o pastoreste .