Proiectul ordonantei de plafonare a pretului gazelor pune in pericol securitatea energetica a Romaniei
oug modificare cod fiscalreactie petromcontributii petrom
Proiectul OUG privind noile masuri fiscale anuntat de Ministrul Finantelor va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din Romania, asupra securitatii energetice, asupra locurilor de munca si investitiilor, potrivit OMV Petrom.
Compania sustine ca, daca vor fi implementate, masurile vor arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin 10 ani, la stadiul de piata reglementata si departe de a fi liberalizata.
Citeste si:
OUG care a zguduit bursa si mediul de afaceri nu este pe ordinea de zi a sedintei de guvern de astazi
Petrom explica faptul ca investitiile joaca un rol fundamental in cresterea economica viitoare, iar, in absenta unei economii deplin functionale, investitiile, disponibilitatea produselor si serviciilor, locurile de munca si cresterea economica sunt amenintate.
Una din masurile propuse este plafonarea pretului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioada de trei ani.
“Atragem atentia ca stabilirea in mod artificial a unui pret la care producatorii sunt obligati sa comercializeze gazele incalca regulile Uniunii Europene privind piata libera, distorsioneaza concurenta, discrimineaza producatorii romani fata de importatori si poate avea consecinte grave asupra aprovizionarii cu gaze.
Petrom atrage atentia ca productia de gaze din Romania ar scadea in urmatorii ani ca urmare a reducerii investitiilor”, potrivit unui comunicat al companiei.
Totodata, importurile de gaze ar creste, cu impact puternic asupra securitatii energetice a Romaniei si cu cresterea pretului la gaze in viitor.
In lipsa investitiilor, productia interna de gaze naturale este de asteptat sa scada abrupt, iar diferenta ar fi acoperita de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe.
Potrivit estimarilor OMV Petrom, in lipsa oricaror investitii, importurile ar putea creste pana la 40%-50% din consum, in 2030, (fata de aproximativ 10%, in prezent), din cauza scaderii productiei nationale.
Totodata, nivelul mai scazut al investitiilor ar afecta piata muncii.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari angajatori privati din Romania, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat si cel mai mare investitor privat.
In plus fata de cei 13.000 de salariati proprii, OMV Petrom lucreaza cu un numar mare de companii romanesti care au aproximativ 40.000 de salariati.
“Suntem profund ingrijorati cu privire la masurile care sunt impuse fara studii de impact si fara nicio consultare prealabila. Astfel de masuri au efect negativ asupra atractivitatii Romaniei pentru investitori, descurajeaza proiectele de investitii si afecteaza in mod negativ economia si forta de munca”, se mai arata in comunicat.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 27 de miliarde de euro platiti sub forma de taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005-septembrie 2018.