Proiecte in valoare de 5.5 miliarde euro prin Programul Operational Regional
fonduri europenemediu de afaceriinvestitii immeconomie
In cursul celor 2 ani de la aprobarea Programului Operational Regional (POR) au fost lansate 38 de apeluri de proiecte in valoare de peste 5,5 mld. euro (reprezentand 53,40% din alocarea POR).
De asemenea, au fost semnate contracte de finantare in valoare de 1 mld. euro.
Platile efectuate catre beneficiari au totalizat 43,44 mil. euro.
Acestea sunt principalele rezultate evidentiate in cadrul Comitetului de Monitorizare POR (CM POR), care a avut loc, astazi, la Bucuresti, in prezenta reprezentantilor Comisiei Europene si a ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.
Referitor la punctele dezbatute, ministrul Rovana Plumb a remarcat: “S-a facut inca un pas important pentru a raspunde nevoilor de dezvoltare ale comunitatii locale. Am aprobat, in CM POR, modificarile solicitate de autoritatile locale din mediul urban, din orase mici si medii, realocand, astfel, 200 milioane euro pentru infrastructura sociala si rutiera.
Totodata, pentru consolidarea competitivitatii mediului de afaceri, am alocat suplimentar 325 milioane euro. Acesti bani vor sustine investitiile in IMM-uri”.
Ministrul Plumb a multumit reprezentantilor Comisiei Europene pentru sprijinul constant in eforturile depuse de autoritatile romane pentru recuperarea intarzierilor cumulate pe parcursul anului trecut in privinta gestionarii fondurilor europene.
Domnul Carsten Rasmussen, seful Unitatii Romania din cadrul DG Regio, a aratat, la randul sau, ca apreciaza progresele semnificative realizate de Romania in ultimele luni in domeniul fondurilor europene, declarand:
“Acum avem o rata importanta de contractare, o crestere semnificativa inregistrata in perioada verii si primele plati procesate – o prima dovada tangibila a progresului fizic inregistrat in implementarea proiectelor din fonduri europene in Romania. Etapa de absorbtie zero s-a terminat, intrand, in sfarsit, in etapa de implementare. Va felicit pentru ca v-ati respectat promisiunea de a incheia procesul de acreditare a autoritatilor de management pana la sfarsitul lunii august si sunt deosebit de incantat sa observ progresele facute fata de toamna trecuta”.
Astfel, modificarile aprobate in cadrul CM POR se refera la introducerea unei axe prioritare Axa prioritara 13 – “Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii”. Cu o alocare de 200 mil euro, noua axa urmareste imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasele mici si mijlocii din Romania, precum si incluziunea sociala a populatiei defavorizate, prin sprijinirea investitiilor in infrastructura de baza, centre sociale, comunitare etc. Tipurile de interventii propuse in cadrul acestei axe se regasesc pentru finantare in versiunea curenta a Programului Operational Regional in alte axe prioritare.
A saptea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operational Regional 2014 – 2020 a fost un prilej de dezbateri ample cu privire la pregatirea proiectelor, stadiul contractarii si masurile de eficientizare a implementarii proiectelor.
La reuniune au participat reprezentanti ai tuturor institutiilor nationale implicate in gestionarea POR si ai partenerilor.
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing