Proiect: ANPC sa aiba consiliu ales de Parlament si sa poata amenda firmele cu 10% din cifra de afaceri
proiect anpcconflict de intereseconsiliu parlamentamenda firmecifra de afacerisenat
Intr-un context in care in Romania investitiile straine au stagnat in ultimii ani, un nou proiect de lege care vizeaza modificarea statutului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) are toate sansele sa descurajeze investitorii straini sa mai incerce macar sa faca afaceri in Romania.
Mai mult, intr-un alt context in care se doreste dezincriminarea conflictului de interese in cazul alesilor, acelasi proiect de lege doreste transformarea ANPC intr-o institutie condusa de un Consiliu ales de Parlament. O propunere deosebit de grava o reprezinta cea potrivit careia ANPC ar avea voie sa amendeze firmele cu 10% din cifra de afaceri din anul financiar anterior sanctionarii.
Radu Florescu, vicepresedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania), a declarat la inceputul acestei saptamani, intr-o intalnire cu presa, ca proiectul aflat momentan in dezbaterea Parlamentului, nu face decat sa aduca un deserviciu Romaniei si sa transmita "un semnal profund negativ in piata", citeaza Agerpres:
"Exista trei criterii foarte importante pentru investitori in Romania: transparenta, stabilitate, predictibilitate. Trei cuvinte-cheie pentru noi si pentru toata piata. Proiectul de lege privind statutul ANPC este unul dintre punctele de mare ingrijorare pentru oamenii de afaceri in Romania. Este inca un exemplu de initiativa parlamentara menita sa descurajeze investitorii potentiali interesati de Romania si pe cei care sunt deja pe piata. Este o initiativa care emite un semnal profund negativ in piata, aducand un deserviciu Romaniei".
Acesta considera ca respectivul proiect reprezinta inca o initiativa care nu tine cont de mediul de afaceri si care s-a facut fara consultarea cu reprezentantii mediului de business. Mai mult, proiectul contine probleme grave care tin de lipsa de transparenta si de crearea unui conflict de interese in ce priveste autoritatile statului.
In luna aprilie, deputatul PNL Razvan Mironescu a initiat un proiect de lege privind statutul ANPC, prin care propune ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sa devina o autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, independenta, condusa de un Consiliu desemnat de Parlament si care
sa nu poata fi ingradita de nicio alta autoritate.
Mai mult, membrii Consiliului ar urma sa fie desemnati de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate reunite. Functia de presedinte al ANPC este asimilata celei de ministru, iar cele de vicepresedinte si consilier sunt asimilate celei de secretar de stat.
Cititi continuarea aici, alaturi de informatii detaliate privind amenzile pe care le contine proiectul de lege ajuns deja la Senat. Va informam ca AmCham a trimis deja punctul sau oficial de vedere asupra acestui proiect, tragand astfel semnalele de alarma necesare.
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online