Programele economice ale AUR, SOS si POT. Cum isi fac socotelile extremistii cu finantele tarii si care sunt pericolele pentru noi toti?
alegeri prezidentiale 2024alegeri prezidentiale 2025
Primul tur al alegerilor prezidentiale in Romania a detonat o bomba in prima linie a politicii romanesti, divizand societatea in cel putin doua mari tabere cu viziuni complet opuse pentru viitor.
Pe de-o parte, putem spune ca ii avem pe cei adepti ai partidelor traditionale care, indiferent de culoarea politica, sunt oarecum coagulati azi in fata ideii de a mentine Romania pe calea europeana, iar in tabara cealalta regasim adeptii "intepeciunii rusesti", ai propagandei, populismului, promisiunilor utopice si, mai ales, ai ideilor radicale.
Victoria trisata din primul tur al alegerilor prezidentiale a starnit un val de ingrijorare in randul economistilor de varf ai Romaniei. Punctele din programul de guvernare al lui Calin Georgescu fac trimitere la principiile dupa care se ghida economic Romania in perioada in care drepturile si libertatile fundamentale erau idealuri platite cu viata sau cu sentinte de munca silnica pe viata de cei ce indrazneau sa viseze la ele.
Azi, lectiile istoriei par sa nu ni se fi predat niciodata. Parcursul Romaniei sub ocupatia sovietica, comunismul dupa moartea lui Stalin si anii de haos de dupa evenimentele din '89 nu au lasat in constiinta nationala nici macar capacitatea de a ti se aprinde un mic beculet atunci cand pericolul e atat de mare si "atat de" iminent.
De ce se tem economistii?
Din perspectiva pur economica, programul POT, partidului care-l sustine pe Calin Georgescu, are cateva coordonate care dau fiori economistilor.
"Avem o nisa unica in aceasta lume: hrana de cea mai buna calitate, apa si energie. Putem pune in practica o ideologie suveranist-distributista, care ar schimba acest sistem (...) Daca nu transformam si nu intelegem ca economia tine de spiritualitate, nu avem cum sa ne indreptam spre bine" - astfel isi descria insusi Georgescu planul cu care, promitea el, salva Romania.
In document se precizeaza ca programul isi propune "un nou model social, economic si politic, inovator si unificator: suveranism-distributismul, menit sa produca modificari structurale si, in final, o schimbare de sistem, deoarece pe scheletul actual nu se poate construi cu adevarat".
Programul „Hrana, Apa, Energie”, promovat agresiv in mediul online, prevede, ca elemente centrale:
"Este nevoie sa aducem tara la nivelul unei chemari printr-un program maret, care sa descatuseze energiile, entuziasmul si increderea intregii natiuni.
Romania dispune inca de avantaje competitive reale, care vor fi puse in valoare de masuri si de directii de actiune precise, bazate pe:
-
valorificarea sustenabila (responsabila, de bun simt) si consolidarea patrimoniului existent: natural (superior multor tari membre ale Uniunii Europene), material, social si uman
-
intarirea si garantarea regimului proprietatii
-
capitalizarea micului producator si sustinerea pietelor locale
-
incurajarea vocatiei si a creativitatii prin sustinerea initiativelor antreprenoriale
-
intarirea clasei de mijloc
-
incurajarea si sprijinirea unor noi forme de proprietate productiva si a formulelor asociative ”la firul ierbii”, motorul crearii de locuri de munca stabile, sigure si corect remunerate
-
productia de hrana curata, integrala
-
renasterea micilor comunitati sustenabile prin reinvierea spiritului de incredere reciproca, conlucrare si daruire
-
educatie: omul integru si pretuirea, valorificarea si sprijinirea gasirii si exprimarii vocatiei
-
productia de energie ieftina si abundenta, mai ales neconventionala
-
legi si reglementari simple, pe intelesul tuturor si functionari devotati care sa asigure punerea si respectarea lor in practica
-
redimensionarea sistemului politic si administrativ si simplificarea sistemului de conducere a tarii
-
stabilitatea actului fiscal, taxe si impozite mici
-
siguranta si stabilitatea monedei nationale
-
eficienta: valoare adaugata mare cu un consum mic de resurse
-
dezvoltare economica prin buna guvernanta, nu prin privatizare
-
interesul national care va inlocui lupta dintre stanga si dreapta
-
cooperarea ca noul modus operandi, nu doar in economie si politica, ci in intreaga societate romaneasca
-
atitudine: tara curata si ingrijita
MASURI SI DIRECTII DE ACTIUNE PRECISE ALE PROGRAMULUI
-
Identificarea nisei Romaniei in competitia mondiala a secolului XXI si reconstruirea tarii pe baza acestei premise fundamentale.
-
Regandirea strategica a tuturor activitatilor economice, reindustrializarea tarii pe baza tehnologiilor nepoluante si a principiilor economiei suveranist-distributiste.
-
Reprofesionalizarea tarii de la baza, reorganizarea scolilor de meserii.
-
Crearea de locuri de munca sigure si bine platite.
-
Reinstaurarea cultului muncii din placere.
-
Implementarea unei strategii de lunga durata pentru invatamant, cercetare, inovare si care sa fie cuplata cu o strategie demografica, spre a asigura dainuirea neamului, in vesnicie.
-
Asigurarea unui sistem de sanatate centrat pe preventie si pe grija fata de fiinta umana.
-
Obtinerea recunoasterii si a respectului international (si) prin organizarea la Bucuresti a dezbaterilor despre marile teme internationale (cum ar fi energia sau resursele) si prin atragerea institutiilor internationale implicate sa aiba sedii in Romania. In ultimii 35 de ani, Romania a cunoscut o retragere masiva din istorie, din orice dezbatere cu privire la provocarile mari ale lumii, a absentat de pe scena diplomatiei.
-
Apa, solul si albinele.
-
Sustinerea apiculturii responsabile si a agriculturii ecologice cu mijloace materiale si cu o legislatie adecvata.
-
Incurajarea, dezvoltarea si sustinerea comunitatilor de tarani producatori ecologici, care respecta valorile pamantului si ale apei, proprietari de pamant.
-
Apa are un aport decisiv la sanatatea poporului si are nevoie de pamanturi curate. Insecticidele si pesticidele de sinteza vor fi inlocuite cu variante ecologice, iar substantele chimice cu remanenta indelungata vor fi inlocuite cu substante active provenind din natura.
-
Raurile tarii trebuie sa fie transformate in „locuri sfinte”, lipsite de gunoaie menajere si de reziduuri chimice toxice; doar asa vor ajunge iar sa fie purtatoare de viata.
-
Salvarea albinelor inseamna salvarea oamenilor – si asta nu e o exagerare, iar familia si scoala indeplinesc un rol critic in constientizarea tuturor acestor directii de actiune si nevoi vitale.
-
Bunastarea si sanatatea poporul roman, a carui stare mentala si morala sa fie construita pe valori si nevoi fundamentale:
– Libertate
– Mica proprietate
– Iubire de aproape
– Bucuria de a face lucruri in folosul binelui comun
– Cunoasterea si punerea in practica a proiectelor valoroase pentru Romania, in primul rand a celor care privesc nevoile noastre esentiale: hrana curata, apa cristalina, energie ieftina si abundenta, produsa, pe cat se poate, pe plan local.
-
„Nisa romaneasca” sa ajunga sa fie model de urmat in Balcani si in Europa, pe teme mari si precise: educatie, cultura, salvarea pamanturilor, padurilor si a raurilor curate, salvarea albinelor, hrana curata si de calitate, preventie si decongestionare in sistemul sanitar.
-
Recuperarea patrimoniului natural, protejarea romanilor si a naturii impotriva exploatarii, oricare ar fi aceasta.
-
Eficienta si suportabilitatea sociala vor fi indicatori de baza: valoare adaugata cat mai mare, cu un consum cat mai mic de resurse. In acelasi timp, se impune sa rezolvam in ritm accelerat unele probleme care in tarile din Vestul Europei si-au gasit raspuns cu decenii in urma.
-
Redimensionarea si adaptarea structurii si a functionarea sistemului politic si socio-economic la configuratia si la capacitatea capitalului natural, material, social si uman de care dispunem. In ultimii 35 de ani s-a produs o supradimensionare continua a sistemului politic si administrativ, sufocat de legi si reglementari numeroase si contradictorii, imposibil de aplicat.
-
Instaurarea strategiei interesului comun prin consens national, un pas istoric spre restaurarea unei economii suverane, mai presus de confruntarile politice si ciclurile electorale.
-
Abordare consultativa. Stabilirea obiectivelor intermediare si de lunga durata ale dezvoltarii Romaniei se va face printr-o larga consultare a forurilor de decizie, cu toti factorii relevanti: mediul de afaceri, comunitatea stiintifica, Biserica si societatea civila.
-
Viitoarele programe sectoriale si regionale vor tine cont de valoarea autentica a patrimoniului natural, material, social si uman existent.
-
Resursele naturale nu sunt privatizabile si nici de vanzare. Exista premise reale pentru ca Romania sa devina un exemplu european de utilizare si de conservare rationala a resurselor, in conditiile unei dezvoltari echilibrate si a cresterii continue a calitatii vietii. Premisa cea mai importanta o constituie omul insusi: vointa de a elabora si de a implementa proiecte viabile, adecvate realitatii.
-
Corelarea intre dezvoltarea diferitelor sectoare ale economiei, intre regiunile tarii si cea a societatii si alocarea corespunzatoare a resurselor financiare disponibile, in functie de prioritati.
-
Reintoarcerea la radacini. Comunitatea de persoane se defineste si prin evenimentele istorice si culturale. Prin duhul iubirii, sfintii, eroii neamului, marile personalitati culturale devin „icoane” vii, deschid spatiul calitativ superior al libertatii adevarate. In acest spatiu suntem impreuna cu toti cei care de-a lungul timpului au marturisit Adevarul, traim bucuria unui nou mod de existenta.
-
Restaurarea viziunii crestine in economie. Partea economica nu poate fi separata de partea sociala. In esenta sa, Programul „Hrana, Apa, Energie” este crestinism aplicat in economia reala. O triada ce reflecta armonia dintre Dumnezeu, Om si Natura".
Economistii de top ai Romaniei ii desfiinteaza din temelii promisiunile lui Georgescu. Argumentele expertilor
"Domnul Georgescu nu a inteles pentru ce candideaza si care este rolul presedintelui. Rolul unui presedinte intr-o tara nu este sa nationalizeze companiile private, sa nationalizeze resursele tarii sau sa filtreze apa mai putin cristalina a tarii. Presedintele are niste atribute si atributii clare.
El e preluat din tot felul de surse globaliste, cum ar fi de exemplu Orgnizatia ONU pentru Comert si Dezvoltare. Deci a luat de la niste globalisti niste idei si le-a pus intr-un program antiglobalist.
Citindu-i programul, inca nu este clar in ce crede domnul Georgescu, in sensul ca el pe de o parte ne spune ca este sustinatorul pietei libere, pe de alta parte ne spune ca este sustinatorul acestui stat omniprezent, omnipotent si a acestui stat care sa detina proprietatea asupra mijloacelor de productie, in special cele care au in vedere resursele naturale.
Dumnealui ar trebui sa se hotarasca ce sistem agreeaza: mai degraba libertate economica sau mai degraba interventionism", analizeaza economistul Cristian Paun, citat de
europalibera.org.
"De fapt, domnul Georgescu este un anticapitalist, un promotor al tatucului si un promotor al privarii de libertate economica si nu un adept al concurentei, al pietei, in care fiecare sa fie liber sa concureze pentru aceste resurse, sa ofere cel mai bun raport calitate-pret si care sa genereze cele mai multe bunuri din acele resurse pe care le exploateaza", mai puncteaza expertul, conform aceleiasi surse.
"Calin Georgescu foloseste termeni care nu sunt standard pentru o economie. Creeaza confuzie in mod voit. Nu ne explica ce inseamna toate acestea si cum pot fi implementate, avand in vedere costurile pe care le implica", puncteaza, la randul sau, Christian Nasulea, economist.
"Economia Romaniei NU este distrusa, nu suntem la pamant"
Cu privire la programul candidatului Georgescu si la promisiunile acestuia, s-a pronuntat si Radu Burnete, director executiv Concordia. Conform specialistului, "intregul program vorbeste despre micul proprietar si mestesugar, dar aceste idei nu mai au legatura cu o economie moderna. Nu-mi imaginez ce fel de stat ar putea implementa acest program fara masuri drastice, precum nationalizarile. Separarea Romaniei de piata europeana ar fi un dezastru pentru companiile locale".
De asemenea, o alta remarca deosebit de importanta a directorului executiv Concordia vizeaza afirmatiile lui Georgescu potrivit carora economia noastra nationala ar fi distrusa, la pamant - "Economia este distrusa. Noi nu mai producem nimic, nici macar scobitori. Teza mea este sa producem totul intern".
Ei bine, Radu Burnete contrazice intr-o maniera absoluta aceasta pozitie a lui Georgescu, aducand pe masa cifre: "Este revoltator sa auzi o asemenea aberatie. Avem o crestere de 75% a productiei industriale in ultimii 30 de ani. Exista firme care produc chiar si scobitori".
In aceeasi oridine de idei, asa-ziua noua ordine economico-sociala propusa de POT a destabilizat si piata de capital, in masura in care Romania incepe sa fie perceputa ca o destinatie tot mai riscanta de business in aceste conditii. Investitorii fug de lipsa de predictibilitate, dar mai ales de extremism si de programe utopice, incarcate de promisiuni populiste cu iz totalitar: "Investitorii vad Romania ca fiind mai riscanta. Un episod de euroscepticism poate duce la pierderea fondurilor UE si la o criza financiara" - afirma Adrian Codirlasu, presedinte CFA Romania.
Un alt expert de top afirma ca, in esenta, programul din spatele lui Georgescu "nu are nimic concret in plan economic".
"Nu are nimic concret pentru partea economica. Vrea sa ii atraga in mod clar pe cei din mediul rural, pentru ca le propune un fel de reimproprietarire si mica gospodarie care sa fie ajutata pe un sistem asociativ de cooperare, care nu prea mai poate functiona acum in secolul XXI. Mica proprietate in agricultura, din pacate, nu poate sa aduca si eficienta", remarca analistul economic Dragos Cabat, citat de
romania.europalibera.org.
Istoric: "Fascistii spuneau ca au gasit o cale prin care sa impace capitalismul cu socialismul. Este exact ceea ce afirma si Georgescu"
O alta pozitie deosebit de interesanta apartine lui Cristian Manolachi, istoric, scriitor si cercetator post-doctoral la Universitatea Babes-Bolyai.
Specialistul compara promisiunile din programul candidatului POT cu ceea ce faceau, in urma cu decenii bune, fascistii.
"El vorbeste si despre programul hrana, apa, energie. Asa-i spune acesta si, practic, intelegem ca acest program se va realiza prin, citez acum, „prin inlocuirea relatiilor violente si conflictuale cu cele de cooperare intru ajutorare, si prin armonizare interesului personal cu cele al comunitatii”.
Daca ne ducem la Mihail Manoilescu, politician interbelic, inginer dar si cel care a fost teoreticianul corporatismului, recunoscut la nivel international, el sublinia ca, in genere, corporatismul este baza economica a fascismului. Iar fascistii asta spuneau, ca ar fi gasit o a treia cale, in care sa impace capitalismul cu socialismul.
Este exact ceea ce afirma si Calin Georgescu prin reinvierea spiritului de incredere reciproca. Tot el mentioneaza cooperarea ca noul modus operandi, nu doar in economie si politica, ci in intreaga societate romaneasca.
Pe urma gasim masuri protectioniste cum ar fi sprijinirea si formarea unui capital autohton solid. Aici putem sa facem o analogie cu politicile economice de la inceputul secolului al XX-lea si cu acel program al liberalilor „prin noi insine”. Suna frumos, dar asta inseamna descurajarea capitalului strain.
Practic, Calin Georgescu, din ce interviuri am mai citit, vrea sa alunge multinationalele si marile corporatii. In viziunea sa, omul trebuie sa traiasca in comuniune cu natura, eventual intr-o gospodarie taraneasca, alaturi de descurajarea marii proprietati.
Dar tot Calin Georgescu vorbeste si despre industrializarea Romaniei, ceea ce este paradoxal. El nu spune cum, dar aceasta industrializare ar putea sa fie facuta doar de stat, din moment ce el descurajeaza marea proprietate privata", spune expertul, citat de
Hotnews.ro.
Programele AUR, POT si SOS - pericole similare, sub sloganuri diferite
Desi in acest moment atentia publica este centrata pe buna dreptate pe situatia fara precedent legata de alegerile prezidentiale si, implicit, pe candidatul POT, Calin Georgescu, in Romania ultimilor ani si-au mai facut loc doua formatiuni politice cu viziuni radicale, SOS si AUR - cel din urma fiind azi al doilea cel mai mare partid din Romania.
Ambele se bucura de suficienti adepti cat sa fie constant in atentia publicului, ajungand in cercurile de putere, tot pe baza de competente demonstrate pe retelele sociale.
Cu privire la toate aceste formatiuni, istoricul Cristian Manolachi trage un puternic semnal de alarma, inclusiv pe partea legata de justitie, una care scapa atentiei noastre, in aceste clipe: "
"Exista o chestiune legata de justitie mai putin observata si discutata. Spre exemplu, cei de la AUR propun, si aici citesc din programul lor de guvernare, „organizarea de curti de jurati, formate din cetateni romani majori si cu capacitate deplina de exercitiu, care sa solutioneze cazurile penale grave si procesele colective sau de clasa”.
Ce inseamna asta? Daca mergem in perioada interbelica, in anii `20-`30, vedem atentatele si asasinatele politice comise de initial de studentii crestini care, mai apoi, din 1927, se organizeaza in miscarea legionara.
Dar toti acesti tineri erau achitati pe banda rulanta de catre curtile cu juri, cum erau numite atunci. De ce se intampla asta? Pentru ca aceste curti cu juri din perioada interbelica erau compuse din acea fragila clasa de mijloc romaneasca. Una extrem de sensibila la mesajul nationalist si religios al miscarilor politice din acea vreme", transmite istoricul, citat de
Hotnews.ro.
"Cei de la AUR s-au cizelat politic, in sensul in care stiu cand sa taca. Stiu cum sa faca sa para ca nu sunt neaparat sustinatori ai Rusiei, ca sunt doar eurosceptici sau nu sunt neaparat de acord cu tot ceea ce propune NATO. Sunt volatili, astfel incat sa nu poata fi acuzati de derapaje", mai spune istoricul.
Economistii dreptei radicale isi fac socotelile altfel
Desi am vazut pozitiile adoptate de reputatii economisti care ocupa functii de top in reprezentarea sectorului privat romanesc, cei care fac parte din partidele radicale au cu totul alte socoteli.
De exemplu, un economist al dreptei radicale, Catalin Ghinararu, membru al Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), intrebat fiind de un reporter
Hotnews.ro daca "
Veti accepta nationalizarea companiilor straine, asa cum sugereaza domnul Calin Georgescu intr-un interviu dat in Politico", acesta spune:
"Am sa incerc sa lamuresc aceasta chestiune din punctul nostru de vedere. Nu discut afirmatiile pe care le face un candidat la presedintie in presa. Ceea ce pot sa spun este ca nu este vorba de nationalizare asa cum s-a produs ea in 1948. In primul rand, nationalizarea este interzisa prin Constitutie. Daca vrei sa nationalizezi, trebuie sa modifici Constitutia (...) Repet, nu e vorba de nationalizarea pe care si-o amintesc oamenii, cea din anii ’48 (...) Este vorba de re-castigarea controlului asupra unor resurse naturale care au ajuns in alte maini in urma unor evenimente sau a unor parcursuri nefericite. Sa stiti ca exista si precedente istorice".
Aceeasi retorica o promoveaza si presedintele SOS, Diana Sosoaca. Intr-un discurs tinut pe 2 decembrie seara, aceasta a lansat in spatiul public aceleasi coordonate care sa gadile urechile euroscepticilor si, mai ales, sa sporeasca temerile cetatenilor legate de un asa-zis colaps economic ce va lovi Romania in 2025, ea asumandu-si "sacrificiul" de a guverna tara in aceasta perioada grea, alaturi de celelalte "partide suveraniste", alaturi de care isi doreste formarea unui guvern:
"Mi s-a spus ca este o nebunie daca am prelua guvernarea Romaniei acum, cand de la anul se va intra in colaps economic si ca cine va prelua guvernarea in aceasta situatie, va fi, efectiv, victima politicilor, pentru ca va trebui sa se sacrifice. Este posibil ca multe dintre reforme sa aduca sacrificii mari pentru poporul roman, pentru ca dupa 35 de ani de distrugere si de instrainare a tuturor resurselor Romaniei, in conditiile in care nu ne-a mai ramas nimic si suntem o tara plina de datorii, evident ca cine vine la guvernare isi asuma pericolul de a disparea definitiv din politica romaneasca. (...) Eu una si colegii mei primim sa ne sacrificam noi, dar macar sa incepem salvarea Romaniei. (...) Partidul SOS Romania isi asuma acest sacrificiu, aceasta responsabilitate de a salva cat mai multi romani si de a salva tara integral", a afirmat presedintele SOS Romania.
Oamenii de afaceri avertizeaza asupra consecintelor grave care s-ar abate asupra Romaniei, daca in fruntea tarii ar ajunge partidele radicale
Romanian Business Leaders, printr-o luare de pozitie ferma, dupa primul tur al alegerilor prezidentale, sublinia ca varianta unei Romanii reprezentata la cel mai inalt nivel „de un presedinte cu viziuni pro-Ruse si promotor al unui model economic demn de secolul trecut, izolationist, va avea consecinte imediate prin scaderea abrupta a pietei de capital, prin scaderea ratingului de tara si cresterea dobanzilor cu care Romania se imprumuta”.
La acel moment, primul tur al alegerilor prezidentiale nu fusese inca anulat de CCR, motiv pentru care mediul de afaceri indemna ferm partidele traditionale PNL, PSD, USR si UDMR sa-si indemne alegatorii sa aleaga varianta pro-europeana, sa voteze cu candidatul USR, Elena Lasconi.
Pericolele celeilalte optiuni care era la momentul respectiv in picioare, ar fi catastrofale pentru Romania, dupa cum avertizau antreprenorii.
"Presupusa neutralitate a Romaniei este o himera. Umbrela de securitate oferita de apartenenta Romaniei la NATO a facut tara noastra atractiva pentru investitorii straini, a adus bani si locuri de munca in Romania, a creat premise pentru ca firmele romanesti sa se dezvolte, sa atace piete internationale si sa atraga capital in tara. Romania deraiata de la Uniunea Europeana si de la NATO se va simti la nivelul fiecarui cetatean printr-un cost mai mare al vietii, inflatie in crestere, pierderea puterii de cumparare. Pentru mediul de afaceri socul se va traduce prin retragerea investitorilor, distrugerea companiilor romanesti, faliment si disponibilizari de personal.
Noi, antreprenorii din Romania, ne dorim bunastare pentru Romania si cetatenii ei. E un moment crucial si ne asteptam ca partidele politice a caror programe de guvernare se bazeaza pe apartenenta Romaniei la UE si NATO sa arate maturitate si sa actioneze efectiv pentru a sustine calea europeana a Romaniei! Romania trebuie sa ramana angrenata activ in mentinerea progresului economic si social. Romanian Business Leaders sustine cu fermitate mentinerea parcursului pro-european si pro-atlantic, singurul care ne-a adus prosperitate si pace!”, transmite RBL.
Potrivit antreprenorilor, consecintele diferecte si imediate vor afecta inclusiv buzunarul omului de rand. O tara care intoarce spatele parcursului european va pierde increderea investitorilor, aspect ce deja s-a intamplat, Bura de Valori Bucuresti intrand in picaj dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. Daca astfel de date par straine omului de rand, antreprenorii nostri o spun ferm: vom avea cresteri de preturi, inflatia se va majora, leul se va devaloriza, adica ne vom confrunta si cu facturi mai mari, dar si cu rate la banci in crestere. Puterea de cumparare a cetenilor va intra in picaj liber!
Nu in ultimul rand, fondurile europene folosite pentru reformarea sistemelor publice din Romania, de la sanatate pana la transport, vor fi puse sub semnul intrebarii si, probabil, al anularii.
In paralel, mediul privat va fi lovit de o avalansa de falimente, iar acest lucru va insemna, fara echivoc, somaj in crestere. Lantul slabiciunilor va continua. Fara un mediu privat care sa genereze venituri la stat, deficitul bugetar va creste, iar statul va fi nevoit sa majoreze povara fiscala pe cei ce inca mai produc si pot plati.
Din pacate, decizia CCR a rezolvat efectul unei probleme, nu cauza ei si nici pe departe nu a indepartat pericolele.
Discursurile populiste si alarmise inca exista in randul clasei politice din prima linie si inca se bucura de o sustinere de nepermis in conditiile in care ne apreciem ca fiind o societate europeana, democratica, cu acces la libera informare si cu o lectie a trecutului atat de dura, care ar trebui sa ne tina cu picioarele pe pamant si sa ne ofere coordonate de baza in a evalua corect o promisiune realista, fata de una care jigneste nu inteligenta, ci sfideaza orice regula de baza a logicii.
Sursa foto: freepik.com