Profesor de Economie: Reforma fiscala din Romania nu se bazeaza pe cifre, ci doar pe politica pura
reforma fiscalacota unica de impozitareimpozitare progresivaimpozit progresiv
Ionut Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, se arata dezamagit de felul in care liderii nostri politici aleg sa guverneze Romania, luand decizii esentiale in plan economic fara insa sa se bazeze pe cifre reale, pe analize si statistici. Fiscalitatea a ajuns sa fie modelata politic, nu in functie de realitatea economica.
La fel ca reprezentantii mediului de afaceri, si distinsul profesor face scut in jurul cotei unice de impozitare si nu crede ca binele economic al Romaniei ar fi adus de impozitarea progresiva. Din contra! Conform acestuia, pana acum cota unica si-a demonstrat eficienta si utilitatea, aducand economiei Romaniei o serie de beneficii care nu pot fi trecute cu vederea.
Sistemul functioneaza, spune profesorul, care nu vede de ce s-ar schimba radical fiscalitatea din Romania. De asemenea, a mai tinut acesta sa sublinieze, este o teorie falsa aceea ce impozitarea progresiva ne va rezolva probleme economice.
"Sigur ca decizia este eminamente politica (privind reforma fiscala - n.r.). Discutam de o decizie in termeni de fiscalitate, care in final trebuie asumata politic. La noi, din pacate, discutiile la nivel politic sunt mai mult ideologizate si mai putin fundamentate pe cifre, pe evolutii, pe analize serioase. Asa cum am aratat si in studiu nostru, cota unica a avut efecte pozitive mai mult decat evident in economie.
De ce ai schimba un sistem care merge, functioneaza, cu ceva care nu stii unde te duce? Acesta este argumentul meu primordial in aceasta dezbatere. Plus ca e vazuta impozitarea progresiva ca rezolvarea tuturor problemelor din aceasta tara. In primul rand, problemelor bugetare.
Dar am aratat destul de clar: nu rezolva problema bugetara. Cat sa facem impozitarea progresiva daca astazi noi colectam doar doi si ceva la suta din PIB din impozitul pe venit? Cat sa fie impozitul progresiv, pana la ce transe, ca sa facem o diferenta majora? Am vazut ca daca ne ducem si pana la 60% cu o cota superioara de taxare, nu aducem mare lucru la buget. Deci mi se pare o falsa discutie in momentul acesta", a subliniat profesorul, joi, in ziua in care Academia de Studii Economice din Bucuresti a lansat studiul "Sistemul fiscal din Romania: prosperitate, convergenta si sustenabilitate fiscal-bugetara".
"Romania va fi o tara bogata, o sa avem o impozitare progresiva. Nu suntem inca acolo"
"Romania va fi o tara bogata, o sa avem o impozitare progresiva. Nu suntem inca acolo. Daca ne uitam pe cifre, am avut o convergenta foarte rapida, dar este inca un decalaj mare de recuperat fata de standardele vestice. Daca cota unica si-a aratat rolul pozitiv in acest proces, de ce am schimbat-o? Asta e intrebarea cheie", a mai adaugat acesta.
Sursa foto: freepik.com