Concret, dolarul american a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimele sase luni, in raport cu moneda unica europeana. Astfel, euro a atins 1,0666 dolari.
Indicele preturilor de consum, care masoara un cos larg de bunuri si servicii, a crescut cu 0,1% fata de luna precedenta, nivelul fiind sub estimarea de 0,3%.
Ce probleme are economia SUA?
De asemenea, inflatia SUA pentru noiembrie a fost inregistrata la 7,1% anual, sub previziunea de 7,3%. In iunie, inflatia in State atingea apogeul ultimilor 40 de ani - 9,1%!
The Guardian scrie astazi, referitor la situatia economica a SUA: "costul vietii in SUA continua sa creasca, dar inflatia pare sa incetineasca in cele din urma".
Conform datelor Biroului de Statistica a Muncii din SUA, costul vietii a continuat sa creasca la niveluri nevazute in decenii in noiembrie.
In tot acest timp, Rezerva Federala a SUA a inasprit conditiile de pe piata monetara. Amintim ca Fed a crescut ratele dobanzilor in cel mai rapid ritm din anii 1980, incercand sa incetineasca economia si sa scada preturile, dar pana acum inflatia a dat doar semnale modeste ca ar fi dispusa sa faca pasi in spate.
Interesanta va fi ziua de 14 decembrie, cand e asteptata o noua decizie a Fed si, probabil, va veni cu cea de-a opta majorare a dobanzii in acest an!
"Ca punct de plecare, este un semnal pozitiv ca inflatia a scazut treptat de la niveluri foarte inalte pana la locul in care bancile centrale ar dori sa fie.
Intr-o perspectiva pe termen mai lung, arata ca este un proces lung, dar totusi este un alt punct de date care sugereaza ca inflatia va incepe sa scada spre 2% vizat si asta ar trebui sa fie pozitiv pentru gospodarii si pozitiv pentru activele riscante", a declarat Richard Flax, director de investitii la Moneyfarm din Londra.