Problema fiscalitatii, mai grava decat ne-am inchipuit: Guvernul si-a aranjat cartile sa modifice Codul fiscal la apelul bocancilor
noul cod fiscalcod fiscal 2024
Ce predictibilitate, spatiu fiscal si stabilitate in normele legislative?! Sectorul privat romanesc e inhamat la jugul unor datorii facute din haos, incompetenta, populism si impostura, fiind obligat sa faca performanta financiara intr-un cadru fiscal de tipul nisipului miscator.
Codul fiscal urmeaza sa sufere modificari semnificative, ce vor avea un impact major negativ asupra sectorului privat si in general asupra oricarui contribuabil care deja munceste aproape exclusiv doar ca sa plateasca dari catre stat, sub o forma sau alta.
In pofida semnalelor de alarma nenumarate venite din sectorul privat, dar si din partea multor consultanti si analisti, Guvernul decide sa mearga cu modificarea fiscalitatii in fata Parlamentului prin asumarea raspunderii.
Asumarea raspunderii care inseamna ca pe cel mai important proiect de lege din ultimii ani privind finantele tarii nu se vor purta dezbateri, ci un grup de oameni care ocupa efemer niste scaune va spune: "adoptati-l, ca raspundem noi". De parca a dat vreodata socoteala cineva din '90 pana azi cu privire la ce i-a copt mintea sa faca atunci cand era la Putere, in Guvern sau Parlament.
Asumarea raspunderii nu inseamna nimic - nimic bun - poate doar sa insemne disperarea unei administratii care a ajuns la fundul sacului si care in lipsa de solutii reale, dupa ani de zile de pomeni electorale si de intretinut cea mai scumpa administratie publica din UE, e obligata sa arunce toata povara haosului din buget pe umerii celor ce duc deja economia in spate, jumulita cum e ea - firmele mici si mijlocii, persoanele fizice autorizate, profesionistii cu venituri independente etc, angajatii sectorului privat care sunt platiti pe baza de performanta si care nu primesc sporuri de conditii vatamatoare de munca pentru hemoroizi.
Dincolo de masurile fiscale incluse in deja celebrul pachet al Guvernului, Executivul de la Bucuresti mai vine cu o gaselnita. S-a gandit sa se asigure ca, pe viitor, cand va dori, va putea modifica norma fiscala fix la apelul bocancilor.
Astfel, e important sa stim ca Ministerul de Finante a publicat in transparenta decizionala un alt proiect de OUG care modifica Articolul 4, alin (4) nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Acel articol proteja fiscalitatea in sensul in care nu se puteau opera modificari legislative peste noapte, ci orice decizie privind modificarea de taxe trebuie luata cu minimum 6 luni inainte de a intra in vigoare. Ca sa stie fiecare cetatean si firma ce-l asteapta in jumatate de an, sa-si faca un buget, un plan de investitii, de cheltuieli.
Prin noua interventie, Guvernul isi doreste ca in orice moment sa poata modifica taxele si impozitele contribuabililor, ceea ce se traduce prin zero predictibilitate fiscala.
Astfel e eliminat cel mai important pilon pe care se bazeaza decizia oricarui investitor, strain sau roman, de a-si plasa banii intr-un business la noi in tara. Fara sa stii daca peste 3 zile ai de platit alte taxe si impozite fata de saptamana trecuta, e greu de crezut ca nu vom asista la un exod de antreprenori si firme ce-si vor muta activitatea in state normale (nu permisive). E greu de crezut ca va mai veni cineva aici sa creeze locuri de munca, plus valoare economica, cat timp ii e inhibata orice initiativa antreprenoriala, in multe cazuri fiind pus sa plateasca inainte de a face profit sau de a incasa ceva.
E greu de crezut ca nu vom asista la o inflorire la evaziunii fiscale, muncii la negru si in general ca nu vom capata toti o atitudine justificata de lehamite fata de tot ce inseamna stat, stat degeaba pe bani grei, mai ales.
Concluzia acestor zile e simpla: romanii trebuie scuzati, nu pot produce cat furati!