Principalele riscuri care ar putea afecta activitatea economica la nivel global, in 2021
previziuni economice
De la sfarsitul primului trimestru al anului trecut, cand a izbucnit pandemia, activitatea economica la nivel global a inregistrat o contractie semnificativa. Mai toate business-urile au fost sever perturbate si acum, odata cu masurile de relaxare anuntate de autoritati, incearca sa recupereze terenul pierdut.
Raportul Allianz Risk Barometer identifica, anual, cele mai mari riscuri ce ameninta activitatea economica la nivel global.
Raportul este intocmit dupa consultarea a peste 2.700 de experti in managementul riscului din 92 de tari.
Conform editiei 2021 a Allianz Risk Barometer, principalul risc pentru economia globala in anul in curs a fost identificat ca fiind acela de intrerupere a activitatii.
Riscul de intrerupere a activitatii (in principal prin intreruperea lantului de aprovizionare) este din nou pe primul loc, pozitie pe care a ocupat-o de sapte ori in ultimele 10 editii ale Allianz Risk Barometer.
Pe locurile urmatoare, la foarte mica distanta de riscul de intrerupere a activitatii, s-au situat riscul revirimentului pandemiei si cel al ciberatacurilor.
Desi campania de vaccinare este in plina desfasurare, obiectivul de a atinge imunizarea de masa (70% din populatia lumii sa fie vaccinata) este inca foarte indepartat.
Pe de alta parte, mediul de afacri este ingrijorat si de mutatiile coronavirusului, mutatii care ar putea fi responsabile de declansarea unor noi valuri de pandemie, care ar aduce cu ele noi restrictii.
In ceea ce priveste ciberatacurile, acestea sunt considerate un factor de risc major, din doua motive: primul este ca digitalizarea castiga tot mai mult teren in activitatea economica globala, iar al doilea este reprezentat de faptul ca lucrul de acasa, de pe dispozitive insuficient protejate, creeaza noi vulnerabilitati.
Evaluate, fiecare, la mai putin de jumatate din gradul de risc al principalelor trei clasate sunt: evolutiile pietei, modificarile legislative, catastrofele naturale, exploziile si incendiile, evolutiile macroeconomice, schimbarile de clima, instabilitatea politica, razboaiele si conflictele.
Una peste alta, activitatea economica la nivel global in perioada de dupa pandemie va fi diferita de cea de dinainte.
Pandemia a reprezentat un punct de ruptura in evolutia omenirii, iar schimbari majore se vor inregistra in toate domeniile activitatii umane: de la cele din sistemul de sanatate la cele din invatamant, de la obiceiurile de consum la relatiile interumane.
Citeste si:
Topul celor mai banoase meserii din Romania. Salarii de zeci de mii de lei pe luna, in mediul privat
Sursa foto: pexels.com