Prin deficitul sau comercial, Romania trage in jos rezultatele economiei Uniunii Europene
Unul dintre indicatorii care da seama de sanatatea unei economii este balanta comerciala, adica diferenta dintre valoarea exporturilor si valoarea importurilor unei tari. O balanta pozitiva (valoarea exporturilor mai mare decat cea a importurilor) reprezinta o situatie ideala, situatie care, cel putin pentru Romania, reprezinta o tinta ce pare imposibil de atins.
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, exporturile Romaniei au scazut cu 18,1% in semestrul I al anului curent fata de perioada similara a anului trecut.
In conditiile pandemiei COVID-19 au scazut si importurile, insa acestea cu doar 12,6% (sem. I 2020 vs sem. I 2019).
Cum spuneam, economia tarii noastre este cantonata, se pare, in zona balantei comerciale negative. Ca si cum acest lucru nu ar fi de ajuns, in semestrul I al anului curent, pe fondul tulburarilor economice provocate de pandemie, deficitul balantei comerciale a Romaniei a fost de 8,665 miliarde de euro, mai mare cu aproape 1 miliard de euro decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Simplist spus, Romania este o tara care opereaza in pierdere si este nevoita sa contracteze continuu imprumuturi pentru a-si putea acoperi toate categoriile de cheltuieli.
Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a dat recent publicitatii un raport din care rezulta ca tarile Uniunii Europene au inregistrat, in luna august a anului curent, un excedent al balantei comerciale de 11,3 miliarde de euro.
E drept ca in aceeasi luna a anului trecut, excedentul balantei comerciale al tarilor UE a fost de 20,6 mld. euro, dar iata ca si in conditiile pandemiei economia UE, in ansamblul ei, a reusit sa iasa pe plus.
Statele din zona euro stau inca si mai bine la acest capitol, cu un excedent al balantei comerciale de 14,7 mld. euro in august 2020 fata de 14,4 mld. euro in aceeasi luna a anului trecut.
Conform Eurostat, pe primele opt luni ale anului, la nivelul UE excedentul comercial al tarilor membre a fost de 111,1 mld. euro fata de de un plus de 112,3 mld. euro in perioada similara a anului trecut.
In perioada pandemiei, China a iesit castigatoare si pe relatia comerciala cu tarile Uniunii Europene. In intervalul ianuarie-august 2020, importurile din China au crescut cu 4,4%, in vreme ce exporturile UE catre aceasta tara au scazut cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Revenind la Romania, Eurostat comunica faptul ca, in primele opt luni ale anului curent, exporturile Romaniei au scazut cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, in vreme ce importurile s-au redus si ele, in acelasi interval de timp, insa cu doar 11%.
Una peste alta, deficitul balantei comerciale a Romaniei in perioada ianuarie-august 2020 a fost de 11,7 miliarde de euro, cifra care nu face decat sa strice rezultatul global inregistrat la nivelul intregii Uniuni Europene.
Sursa foto: pexels.com