Primariile pot cumpara actiunile Ministerului Energiei la producatorii de agent termic
producatori agent termicactiuni ministerul energiei
Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care creeaza cadrul legal prin care pachetele de actiuni detinute de catre statul roman la producatorii de agent termic sa poata fi transferate cu titlu oneros catre primarii.
Transferul pachetelor de actiuni se realizeaza cu indeplinirea cumulativa a mai multor conditii. Astfel, unitatea administrativ-teritoriala trebuie sa fi solicitat, in baza hotararii consiliului local sau consiliului general al municipiului Bucuresti, transferul pachetului de actiuni detinut de catre statul roman, prin Ministerul Energiei, la societatile producatoare de agent termic.
De asemenea, pot solicita transferul pachetului de actiuni unitatile administratiei publice teritoriale pentru care nu a fost deschisa procedura de insolventa in conditiile legii.
Este necesara si efectuarea unei analize tehnic-economice care sa cuprinda justificarea operatiunii si efectele acesteia.
Transferul se efectueaza cu respectarea normelor nationale si comunitare in materie de ajutor de stat si concurenta si este nevoie de acordul creditorilor in cazul in care actiunile transferate sunt grevate de sarcini/garantii, precum si in cazul in care contractele de credit incheiate de societatea emitenta a actiunilor stabilesc necesitatea unui astfel de acord in situatia instrainarii actiunilor.
Totodata, trebuie preluate de catre unitatile administrativ-teritoriale eventualele obligatii financiare rezultate din imprumuturile contractate sau garantate de stat ale respectivei societati producatoare de agent termic.
Unitatile administrativ-teritoriale pot depune oferte si achizitiona intreg pachetul de actiuni detinut de catre statul roman prin Ministerul Energiei la societatile producatoare de agent termic, iar Ministerul Energiei va transmite o oferta de vanzare catre unitatea administrativ-teritoriala care a solicitat transferul.
Pretul de oferta al pachetului de actiuni va fi stabilit in baza unui raport de evaluare de catre un evaluator independent, ale carui servicii vor fi chizitionate de Ministerul Energiei.
Plata pretului actiunilor se poate face integral intr-un termen de 30 de zile de la data semnarii contractului sau in rate, pe o perioada de maxim 5 ani cu plata unui avans de minim 30% din pretul actiunilor.
In situatia platii in rate a actiunilor, pentru garantarea diferentei de pret, unitatea administrativ-teritoriala are obligatia sa constituie garantii imobiliare si sau mobiliare care sa reprezinte cel putin 120% din valoarea respectiva sau ipoteca mobiliara asupra actiunilor care fac obiectul contractului.
Elementele principale ale contractului de vanzare-cumparare prin care se realizeaza transferul se aproba prin hotarare a Guvernului.