Prima Casa 2016: Plafonul de garantii va fi suplimentat cu 500 de milioane de lei
prima casacreditebancaplafon de garantiidare in plata
Plafonul de garantii pentru anul 2016 al Programului Prima casa a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern, la propunerea Ministerului Finantelor Publice. Masura Guvernului raspunde solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si tine cont de dinamica volumelor garantate in cadrul programului si de adoptarea legislatiei privind darea in plata.
Totodata, Hotararea de Guvern introduce prevederi in cadrul Programului Prima casa, in scopul responsabilizarii institutiilor finantatoare participante. Astfel, finantatorii eligibili participanti in cadrul programului nu pot prelua solicitari de acordare a unei finantari garantate daca acestea conduc la depasirea plafonului alocat. In cazul in care prevederea nu se respecta, responsabilitatea cu privire la modalitatea de solutionare a acestor situatii revine in totalitate finantatorului. Aceste precizari au fost introduse pentru a fi preintampinate situatii care sa conduca la incurajarea clientilor sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, fara a avea o certitudine in privinta sursei de finantare si garantare.
De la initierea Programului Prima casa, in 2009, pana la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garantii, reprezentand un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finantari in valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplata in cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate.
Pe parcursul dezbaterii initiativei legislative parlamentare privind darea in plata, aprobata prin Legea nr. 772016, in primele patru luni ale anului 2016 a crescut cererea pentru acordarea de garantii in cadrul Programului. Astfel, in anul 2016, pana la data de 1 mai, au fost acordate 13.100 de garantii in valoare de 1,2 miliarde de lei fata de perioada similara a anilor 2015 si 2014, in care au fost acordate garantii in valoare de cca. 668 milioane de lei si respectiv 536 milioane de lei. Aceste evolutii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe institutii financiare in 2016.
Ministerul Finantelor Publice va monitoriza indicatorii pietei creditelor ipotecare pentru persoane fizice in perioada imediat urmatoare si va anunta strategia pe termen mediu privind derularea Programului Prima Casa astfel incat acest program sa nu produca distorsiuni asupra pietei.
Sursa: Guvernul Romaniei
Foto: pixabay.com
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing