Prim-ministrul va mari salariul minim doar dupa negocierile cu mediul de afaceri
salariu minim brutsalariul minimcrestere salariu minimmajorare salarialaludovic orbanbugetimpact bugetarbani
Ludovic Orban a anuntat ca salariul minim brut pe tara va fi majorat cu siguranta, insa procentul maririi va fi anuntat dupa ce vor avea loc consultari cu patronatele si sindicatele.
Dat fiind faptul ca
majorarea salariului minim presupune un impact semnificativ pentru mediul de afaceri, premierul spune ca procentul majorarii va fi stabilit in urma consultarilor cu sindicatele si patronatele. De asemenea, Orban a solicitat Ministerului de Finante o analiza asupra impactului bugetar al acestei masuri promovate de fostul premier, Viorica Dancila.
"Vrem ca la baza deciziei cresterii salariului minim, pentru ca evident va fi o crestere a salariului minim, sa stea un studiu foarte serios, o analiza de impact.
Am convenit ca un grup de specialisti din Ministerul Finantelor, din structura Secretariatului General specializat in analize de impact si din Ministerul Muncii sa pregateasca un astfel de studiu de impact. Ne intereseaza mai multi parametri, in primul rand indicatorii economici care sa stea la baza cresterii economice, evaluarea impactului intre un minim si un maxim de crestere a salariului minim, efectele pe care le inregistreaza asupra mediului privat, ne intereseaza foarte mult starea companiilor din domeniul unde un numar mare de angajati sunt pe salariul minim, sa le vedem profitabilitatea, sa evaluam costurile asupra fortei de munca. (...)
De asemenea, am solicitat si Ministerului de Finante o analiza privind impactul bugetar al unei astfel de decizii, un minim si un maxim. Dupa ce vom avea un punct de vedere fundamentat, vom incepe negocierile cu patronatele si cu sindicatele. Veti afla cu cat se va mari salariul minim la finalul negocierilor pe care le purtam cu sindicatele si patronatele", a afirmat Ludovic Orban.
Citeste si:
PROIECT: Pensionarii ar putea primi bonuri de masa
Totodata, Orban a precizat ca masura majorarii salariului minim brut pe tara ar urma sa fie adoptata cel tarziu pana la finale lunii noiembrie.
"Cu siguranta exista un anumit grad de urgenta, pentru ca mediul de afaceri trebuie sa stie din timp, masura ar trebui adoptata cel tarziu pana la finale lunii noiembrie - inceputul lunii decembrie, astfel incat mediul de afaceri sa stie cu cat va creste salariul minim", a adaugat Orban.
Dancila promitea 100 de lei in plus
Fostul prim-ministru, Viorica Dancila, a anuntat aceasta masura spunand ca vrea sa creasca imbunatateasca nivelul de trai al romanilor. Luna trecuta, Dancila vorbea despre o majorare de 100 de lei a salariului minim brut, care in prezent are valoarea de 2.080 de lei. De asemenea, persoanele cu studii superioare care au cel putin 1 an de vechime in munca in domeniul studiilor efectuate, beneficiaza de un salariu minim brut 2.350 lei lunar.
La salariul minim brut de 2080 lei/luna, salariul net primit de angajat este de 1263 lei, iar costul total platit de angajator ridicandu-se la 2127 de lei.
La un salariu minim de 2.350 de lei brut, salariul net primit de angajat este de1413 lei, iar costul angajatorului este de 2403 lei.
Patronii din Romania sustin cresterea salariului minim, dar pun o conditie
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), sutine ca oamenii de afaceri din Romania nu se opun majorarii salariului minim brut pe tara, insa au nevoie de sustinere din partea statului.
Concret, ei cer de la stat masuri compensatorii, astfel incat sa nu le fie afectate afacerile de efortul financiar pe care il aduce la pachet aceasta masura, mai ales ca, nu a trecut nici macar un an de cand statul a ridicat stafeta grilei de salariu si a impus angajatorilor contributii salariale mai mari.
In momentul in care unei firme ii cresc costurile cu salarizarea, efortul financiar trebuie compensat si, daca nu se gasesc masuri fiscale favorizate de stat, oamenii de afaceri sunt nevoiti fie sa renunte la unii angajati, fie sa diminueze investitiile, fie sa aplice scumpiri.
Citeste si:
Mediul de afaceri a lansat Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii