Preturile productiei industriale continua sa creasca: e semn clar ca vine alt val de scumpiri
preturiinflatiescumpiripreviziuni economice
Daca analizam situatia preturilor productiei industriale, vom constata ca nu am scapat de scumpiri. Din contra! Se resimt cresteri de pe o luna pe alta si, dupa cum stim, de aici pleaca scumpirile ce ajung sa atarne greu de buzunarele noastre, in calitate de consumatori finali ai diverselor bunuri si servicii.
Ei bine, cele mai recente date oficiale arata ca, in luna octombrie 2022, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au crescut cu 2,2% fata de luna septembrie 2022.
Mai grav este ca, in luna octombrie 2022, comparativ cu luna octombrie 2021, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au crescut cu 41,1%.
Si Banca Nationala confirma faptul ca nu scapam prea curand de scumpiri. O inflatie sub doua cifre procentuale vom vedea de-abia prin 2024
Cele mai recente date provenite de la Banca Nationala a Romaniei nu sunt de natura sa ne aduca vren gram de optimism cu privire la posibilitatea de a mai scapa de
presiunile preturilor mari.
Inflatia este aici si va ramane aici, "pe pozitii" luni bune de acum inainte, chiar o mare parte din 2023. O rata anuala a inflatiei de doua cifre trebuie sa devina o obisnuita in urmatorul an.
Potrivit prognozei actualizate a BNR, rata anuala a inflatiei este asteptata sa mai creasca temperat spre finele anului curent, iar apoi sa intre pe o traiectorie descrescatoare graduala, ce coboara la nivelul de o cifra in semestrul I 2024 si se accentueaza ulterior, ramanand totusi la capatul orizontului proiectiei usor deasupra intervalului tintei.
Perspectiva inversarii traiectoriei ratei anuale a inflatiei dupa ajungerea pe un platou in trimestrul IV 2022 are ca resorturi atenuarea impactului socurilor globale pe partea ofertei – inclusiv in contextul aplicarii schemelor de plafonare a preturilor la energie pana in august 2023 –, precum si manifestarea tot mai pregnanta a unor efecte de baza dezinflationiste, alaturi de influentele decurgand din probabila restrangere si inchidere rapida a excedentului de cerere agregata, urmata de o adancire relativ mai accelerata a gap-ului PIB in teritoriul negativ incepand cu trimestrul IV 2023.
"Incertitudini sunt totusi asociate impactului prezumat, dar si duratei schemelor de plafonare si compensare a preturilor la energie si combustibili, in timp ce balanta integrala a riscurilor induse de socurile pe partea ofertei la adresa actualei perspective a inflatiei se echilibreaza, in contextul evolutiilor recente ale cotatiilor principalelor produse energetice si marfuri agroalimentare, precum si al determinantilor majori ai acestora.
Escaladarea razboiului din Ucraina si sanctiunile tot mai severe asociate genereaza insa incertitudini si riscuri considerabile la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, prin efectele posibil mai mari exercitate asupra puterii de cumparare si increderii consumatorilor, precum si asupra activitatii, profiturilor si planurilor de investitii ale firmelor, dar si prin potentiala afectare mai severa a economiei europene/globale si a perceptiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finantare", atrage atentia BNR.
Foto: freepik.com