Preturile la mancare intra in declin. Cand vom simti ca traim mai bine
preturi mancarepreturi alimenterata inflatie
Cele mai recente date statistice indica faptul ca inflatia s-a temperat in Romania, iar in curand vom simti in propriile buzunare o imbunatatire a situatiei noastre financiare, cel putin asta crede guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Unele scaderi cred ca vor aparea, la legume, fructe. Am vazut ca au aparut preturile la cirese. La inceput de luna mai sunt trufandale si de regula sunt mai scumpe. Vorbim de produse agro-alimentare, mai ales legume, fructe, oua vor avea scaderi de preturi, ca asa se intampla, sunt sezoniere. S-ar putea sa avem cel putin diminuari usoare de pret si la produsele care ne-au durut cam mult - uleiul comestibil. La alte produse nu putem sa ne dam seama, ca ar trebui sa facem analize sectoriale. Ceea ce aproape suntem siguri, nu o sa mai fie cresteri mari de preturi in perioada urmatoare.
Suntem in Uniunea Europeana si nu cred ca noi mai putem sa speram sa avem preturi mult mai ieftine in Romania, la produsele agroalimentare decat in restul Europei. (...) Dupa calculele pe care le-au facut unele institutii internationale ale Uniunii Europene, preturile la produsele agroalimentare in Romania sunt cam 50-60% din cele din media europeana, deci sunt mai scazute. Pe masura ce ne integram inevitabil ne apropiem de ei. Asta v-o spun nu ca guvernator, ci ca cercetator", a punctat oficialul BNR.
Conform institutiei pe care o conduce, rata anuala a inflatiei a scazut semnificativ in luna martie 2023, coborand la 14,53 la suta, de la 15,52 la suta in februarie, in principal pe fondul diminuarii pretului combustibililor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pe ansamblul primelor trei luni ale anului, rata anuala a inflatiei s-a redus astfel considerabil (de la 16,37 la suta in decembrie 2022), inregistrand prima scadere din ultimele 9 trimestre, asa cum s-a anticipat. Scaderea a fost determinata in principal de descresterea ampla a dinamicilor preturilor combustibililor si energiei electrice, sub influenta unor efecte de baza consistente si a modificarii incepand cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare si compensare a preturilor la energie.
In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a stopat ascensiunea in trimestrul I, in conditiile in care ea s-a marit sub asteptari in primele doua luni ale anului, iar in martie a scazut la nivelul din decembrie 2022, de 14,6 la suta, pe fondul unor efecte de baza dezinflationiste, al descresterii cotatiilor marfurilor, prioritar agroalimentare, si al ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt. Acestea au contrabalansat integral influentele de sens opus ce au continuat sa vina in primul trimestru din transferarea treptata asupra preturilor de consum a costurilor materiale si salariale crescute, precum si din conservarea marjelor de profit, in contextul rezilientei cererii de consum, dar si din scumpirea unor bunuri de consum importate.
Foto: pexels.com