Preturi mici, risipa mare
risipa energieeficienta energieinflatie romaniarisipa mancare
Zoltan Nagy-Bege, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), a explicat, recent, care este una dintre cauzele importante pentru care consumatorii romani de energie electrica nu fac economie.
Desi poate parea ciudat, cel putin la prima vedere, cea mai mare bariera in calea eficientei energetice in Romania este chiar pretul foarte mic al acesteia, care nu-i incurajeaza pe oameni sa mai scoata ceva inutilizat din priza, sa-si cumpere becuri cu LED si electrocasnice cu clase de consum mic.
In Europa, energia consumata in cladiri reprezinta peste 40% din consumul de energie in total, iar, in Romania, 45%. Sectorul cladirilor este responsabil pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon; 75% din cladirile din Uniunea Europeana sunt ineficiente energetic, iar Romania sta mult mai rau.
"Am mai spus-o, dar o repet, pentru ca trebuie sa ne intre in subconstient. Parerea mea este ca, in Romania, cea mai importanta bariera in calea eficientei energetice este chiar pretul energiei, care este foarte, foarte mic in Romania, astfel ca romanii nu sunt stimulati sa ia masuri de eficienta energetica. Oricat de ieftina ar fi energia, tot este mai scumpa decat cea mai ieftina, adica cea neconsumata", a aratat Nagy-Bege, la o conferinta de presa.
Nagy-Bege a adaugat ca trebuie sa existe actiuni de constientizare a consumatorilor si de pregatire a lor pentru cand preturile reglementate de stat vor disparea, aceasta fiind doar o chestiune de timp.
Potrivit oficialului, alternativa la preturile reglementate este un comportament responsabil al consumatorilor fata de ei insisi si fata de societate, de sanatate, de nivelul de trai si fata de mediul inconjurator.
Prin urmare, cel putin in acest caz, interventia statului, distorsioneaza piata. Daca, asa cum este in aceste zile cu ploi abundente, cea mai mare cantitate de energie este produsa - cat se poate de ecologic, din surse regenerabile - de Hidroelectrica, atunci, si pretul este mai mic si este firesc sa fie asa.
In caz de seceta si daca nici vantul nu ar sufla in eoliene, atunci cea mai mare productie ar proveni dintr-o sursa mai scuma si poluanta, adica termocentralele.
Ce vrea sa spuna oficialul ANRE? Ca, daca o marfa este ieftina, atunci exista o tendinta clara de risipa.
Toata lumea, de la clasa de mijloc, pana la cea a milionarilor si miliardarilor, isi umple dulapurile, etajerele sau camere intregi cu haine.
Daca, pana spre sfarsitul secolului trecut, putini aveau mai mult de doua randuri de "haine bune", "haine de duminica", acum, rafturile gem "tzoale".
Faptul ca s-a putut produce mult mai ieftin la mii de kilometri de tara de origine a unei marci, a unui brand, a dus la ieftinirea, la democratizarea hainelor si a incaltarilor.
In acelasi timp, a scazut drastic calitatea si trainicia hainelor si a pantofilor. De ce ar fi altfel? - s-au intrebat producatorii - din moment ce unele marci au ajuns sa schimbe, in magazine... colectiile si o data la doua-patru saptamani.
Tot mai slaba rezistenta pe care o avem la stresul cotidian, care ne afecteaza pe tot mai multi a dus chiar la... terapia prin shopping, care, la randul ei, a dat in boala numita shopping compulsiv. Deci, halal terapie...
In afara de asta, Romania este, mai mereu, prima in Uniunea Europeana la cresterea procentuala a preturilor, adica la inflatie.
Cele mai recente date arata ca, in raport cu anul trecut, cartofii s-au scumpit cu 55%. Mai lasa cineva piureul sa se acreasca? Mai arunca aceasta marfa scumpa la gunoi pe motiv ca s-au sleit cartofii prajiti? Foarte probabil... da.
La fel si in cazul oricaror alimente. Daca pana si cand exista scumpiri - fara indoiala importante - tot ajung la pubele cantitati uriase de mancare, inseamna ca pretul nu este atat de mare...
Cand hrana sau orice produs va fi cu adevarat scump, niciun gram nu va mai ajunge la gunoi, niciun ban nu se va mai duce pe Apa Sambetei.
Foto: pixabay