Pretul mondial al alimentelor a scazut in 2016, pentru al cincilea an consecutiv
index faopret alimentecresterepreturi
Preturile produselor alimentare au scazut in 2016, comparativ cu 2015, fiind al cincilea an consecutiv de scadere pe acest segment. Pierderile in sectorul agro-alimentar vin in contextul in care ieftinirea cerealelor, a carnii si a produselor lactate au depasit cresterea preturilor la zahar si la uleiuri vegetale, se arata intr-un raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura(FAO), preluat de Reuters.
Preturile au ramas stabile in decembrie 2016, comparativ cu luna noiembrie a aceluiasi an, ceea ce a marcat o crestere usoara raportat la minimul din ultimii 7 ani, inregistrat in luna ianuarie a anului trecut.
Pe intregul an 2016 s-a inregistrat o scadere cu 1.5 puncte procentuale la indicele de pret al alimentelor calculat de FAO (FAO Food Price Index). Indicele masoara schimbarile lunare a pretului unui cos mediu de cumparaturi in toata lumea.
In decembrie 2016, comparativ cu luna precedenta, indicele preturilor la produsele alimentare la nivel mondial calculat de FAO a ramas stabil la 171,8 puncte, fata de 171,9 puncte in noiembrie, in pofida unei scaderi de 8,6% a pretului la zahar.
Pretul zaharului s-a plasat pe un trend ascendent in 2016, fiind influentat de deprecierea realului brazilian, dar si de prognozele referitoare la o crestere de 18% a productiei in principala regiune a Braziliei in care se cultiva trestie de zahar.
"Incertitudinile economice, inclusiv evolutiile cursului de schimb, ar putea sa influenteze si mai mult pietele alimentare in acest an", a declarat economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian.
Acelasi trend crescator l-a inregistrat si pretul uleiurilor vegetale, care a crescut cu 4,2% in luna decembrie 2016, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna iulie 2014.
La polul opus se afla piata cerealelor, care a scazut cu 9,6% fata de 2015 si cu 39% fata de varful atins in 2011,