Presedintele Consiliului Fiscal ne avertizeaza: pregatiti-va, 2022 va fi SEVER
consiliul fiscaldaniel daianudeficit structuralpreviziuni 2022
Presedintele Consiliului Fiscal din Romania, Daniel Daianu, nu are previziuni prea bune pentru anul care ne bate la usa. "2022 va fi un an sever", caracterizat de "preturi, socul inflatiei, continuarea pandemiei, nu cum spun unii ca suntem in ciclul postpandemic ...", dupa cum afirma acesta.
Daniel Daianu atrage atentia asupra faptului ca tara noastra avea un deficit structural foarte mare, inca de dinatea izbucnirii crizei sanitare. Odata cu aceasta, la fel ca in toate celelalte state, deficitul a luat proportii si mai mari. Cheia este, insa, sa luam masuri pentru a-l combate, pentru ca altfel riscam sa nu mai scapam de el.
"In 2021 noi am beneficiat de doua atuuri: a crescut economia substantial, mai mult decat era prognozat, si si inflatia a ajutat, si am avut incasari in contul lui 2020, au fost amanari la plata care s-au vazut in 2021. Aceste amanari la plata noi le credem in jur de 3 miliarde in 2022, deci considerabil sub ceea ce se pare ca s-a incasat in 2021.
Noi am fi bucurosi sa nu avem dreptate si sa se colecteze mult mai bine in 2022", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, pentru
B1 TV.
Ce putem face, mai exact?
"E nevoie de politica fiscala care sa stimuleze unele domenii, dar cand privilegiile sunt excesive, atat de multe ca nu ai incasari la buget, cum atunci sa onorezi toate obligatiile care inseamna bunuri de baza pentru societate?
Eu am folosit aceasta expresie precum in Caragiale: vrem toti sa se schimbe, sa avem venituri superioare, statul sa finanteze transparent bunurile de baza, dar cand e sa se modifice ceva, ca nu se poate fara sa se modifice, nu vrem. Sa se schimbe, dar sa nu se modifice! E un circuit absurd, fiecare se gandeste la el si pierdem din vedere padurea.
Suntem intr-un echilibru precar cu bunuri publice care sunt, in privinta productiei, mult sub ce inseamna un stat UE, un stat cvilizat, dar asta e, ne vom desurca fiecare cum poate. Adica fiecare face ce vrea? Asta e elefantul din camera – trebuie sa ajungem cu deficitul in preajma lui 3% in 2024. E o corectie mare, mare. E un test foarte sever”, a mai afirmat presedintele Consiliului Fiscal.
2022 nu are semne bune
Potrivit oficialului, in 2022 nu vom intra in era post-pandemica, asa cum vorbesc unii analisti. Pandemia va continua, la fel si
inflatia, la fel si preturile mari. Prin urmare, va fi un an "sever", concluzioneaza presedintele Consiliului Fiscal.