Presedintele Consiliului Fiscal, avertisment pentru gaura din buget: e un punct slab ce nu poate fi dus la nesfarsit
deficit bugetardaniel daianu
In cadrul unui material intitulat “Datorii publice si sustenabilitate”, publicat pe site-ul Consiliului Fiscal, presedintele institutiei, Daniel Daianu, subliniaza o serie de riscuri majore pentru economia romaneasca, in contextul deficitului economic ce macina vistieria publica.
In opinia specialistului, "deficitul bugetar este o vulnerabilitate majora, care nu poate fi intretinuta la nesfarsit".
Acesta mai subliniaza ca Executivul de la Bucuresti trebuie sa adopte masuri care sa inverseze dinamica deficitului bugetar ce se indreapta catre 7% din PIB in acest an.
"In anii urmatori, Romania va iesi in relief iar prin deficitul bugetar daca nu va avea loc o ajustare a acestuia.
Pietele vor reactiona, posibil nervos, bonitatea financiara va fi lovita. De aceea, Guvernul trebuie sa adopte masuri care sa inverseze dinamica deficitului bugetar ce se indreapta catre 7% din PIB in acest an.
Daca s-ar obtine un deficit semnificativ mai jos in 2023 fata de 2022 (cand a fost de 6,2,% din PIB in metodologie europeana, ESA), chiar daca sensibil peste 4,4% din PIB (tinta devenita nerealista acum), este de prezumat ca pietele nu vor reactiona in mod nervos. Aceasta mai ales daca se va percepe ca tendinta deficitului se modifica prin masuri de corectie, ca deficitul va continua sa scada in 2024", a transmis expertul.
“Trebuie sa fie eficientizate cheltuieli, iar asistenta sociala sa fie cat mai tintita (nu acordata indiferent de veniturile gospodariilor). Recomandari facute de Comisia Europeana (unele prevazute in PNRR), Banca Mondiala, FMI, Consiliul Fiscal, economisti autohtoni, ofera cai de urmat. Nu este simplu, intrucat modificari in regimul fiscal afecteaza venituri ale unor categorii de oameni in mod inerent si exista opozitie zgomotoasa.
Dar se cuvine sa vedem Padurea de copaci, interesele societatii in ansamblu. Magie nu exista! Pentru a reduce finantarea externa impovaratoare trebuie sa reducem subventii interne necuvenite, tratamente fiscale preferentiale”, a mai precizat oficialul.
Foto: freepik.com