Pregatiti-va de concedieri, daca lucrati in acest domeniu: anuntul zilei pentru angajatii romani
bancisistem bancardigitalizareconcedierilocuri de munca
Piata muncii de la noi din tara va cunoaste importante modificari in perioada urmatoare, pe fondul accentuarii digitalizarii. Desi acest proces aduce cu sine o serie de beneficii privind eficientizarea muncii, el va inlocui usor, usor, munca multor persoane, care vor fi nevoite sa isi caute alte joburi.
Te-ar putea interesa si: Aceste doua MESERII sunt din ce in ce mai cautate in Romania: cererea s-a dublat in 2021
Aceasta situatie se va regasi, in viitorul foarte apropiat, in
sectorul bancar romanesc, ce va apasa pedala digitalizarii in perioada urmatoare.
Bancile au de gand sa diminueze personalul de la ghiseu, pe fondul implementarii unor sisteme digitale din ce in ce mai avansate.
Desi angajatii de la birouri vor avea munca inlocuita de tehnologie, pe de alta parte, bancile vor recruta tot mai mult specialisti in domeniul IT, care sa contribuie la aceasta politica de dezvoltare.
"Daca ne uitam pe site-urile bancilor, o sa observam ca sunt anumite meserii pentru care bancile ar plati foarte bine, se dau si premii pentru cei care ar putea sa aduca un IT-ist foarte bine pregatit, un IT-ist care sa aiba cunostinte in informatica la nivelul care se cere in acest moment pentru dezvoltarea operatiunilor bancare in era digitalizarii.
Sigur, daca suntem in categoria oamenilor care suntem foarte bine pregatiti si din punct de vedere IT, si cand zic IT ma gandesc si la cunostintele elementare, atunci sigur ca e bine sa ne gandim la o cariera bancara, activitatea bancara fiind foarte frumoasa – o spun dupa aproape 50 de ani de lucru in aceasta activitate. (…)
A trecut perioada in care in banci te angajai relativ usor pentru ca era nevoie de cat mai multe sucursale, ghisee si asa mai departe, deci de cat mai multi oameni.
Acum este nevoie de mai putini oameni, iar aceia trebuie sa fie foarte bine pregatiti si din punct de vedere economic, si din punct de vedere tehnic – nu neaparat sa fii IT-ist, dar sa poti intelege un proiect care este pe masa si banca doreste sa-l implementeze. Partea economica se imbina cu partea tehnica mult mai mult decat se imbina inainte", a afirmat Radu Ghetea, presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedinte al Consiliului de Administratie al Libra Internet.
"In sistemul bancar lucrurile se schimba, digitalizarea este cea care a eliminat si va elimina in continuare foarte multe meserii"
"In sistemul bancar lucrurile se schimba, digitalizarea este cea care a eliminat si va elimina in continuare foarte multe meserii sau va reduce numarul celor care lucreaza in ghiseu, celor care manevreaza numerar", afirma expertul.
"Imi aduc aminte ca acum vreo 15 ani, cand m-am dus la CEC, era Casa de Economii si Consemnatiuni pe vremea aceea, erau cam 2.600-2.700 de casieri. Si in tot sistemul bancar erau mii, mii de casieri. Mai sunt si acum, dar nu la acest numar, pentru ca operatiunile fara numerar, si ma refer aici la carduri si operatiunile de comert electronic si platile electronice, sunt din ce in ce mai multe.
Vad ca prind din ce in ce mai mult si operatiunile de plati instant, aceste operatiuni devin din ce in ce mai ieftine, iar bancile incurajeaza ca la nivelul clientilor sa se practice cat mai mult operatiunile fara numerar, si atunci e normal ca activitatile de genul casierie dispar sau devin din ce in ce mai rare. Este o schimbare destul de importanta care se produce in sistemul bancar si de aceea eu spun ca este bine sa analizam cu atentie – oare suntem pregatiti sa intram in sistemul bancar?", a mai spus acesta.
Sfaturi pentru studentii care se pregatesc profesional pentru a lucra in banci
Multi ani, sistemul bancar a functionat ca un magnet pentru tinerii aflati la inceput de cariera. Cu o capacitate de expansiune uriasa, consolidata permanent si sustinuta, toate bancile s-au extins pe piata in ritm alert, recrutand constant noi angajati, chiar direct de pe bancile scolii.
In continuare, in facultatile de profil, numerosi tineri se pregatesc sa ajunga sa lucreze in banca. Pentru acestia, Ghetea are un sfat:
"As incepe cu o abordare putin mai pesimista. Daca m-ati fi intrebat acum 7-8 ani as fi spus tinerilor care sunt pe bancile facultatilor (de profil economic, n.r.) ca activitatea din banci este o activitate de mare viitor, cu mari posibilitati, cu o deschidere extraordinara, cu niste posibilitati deosebite, inclusiv in ceea ce priveste pachetul salarial.
Din pacate, in acest moment, ultima parte din indemnul meu nu mai este asa de valabila cum era acum cativa ani, cand in sistemul bancar oamenii erau angajati cu niste lefuri care erau de invidiat si care atrageau foarte multi tineri. Acum, de foarte multe ori, auzim exprimari de genul ‘decat sa incep o cariera in banca, mai bine ma duc si incep o cariera in supermarket, ca ma plateste mai bine’. Nu stiu cat de adevarat este, se pare ca exista un sambure de adevar".
Citeste si: Se dau bani de la stat pentru tinerii care vor sa-si deschida o afacere: care sunt conditiile