Predictiile marilor bancheri din Romania: in 2025 ne asteapta scumpiri si cresterea TVA
taxe si impozite 2025inflatie 2025scumpiri 2024
O mare banca din Romania tocmai a publicat un raport in care contureaza o serie de predictii economice pentru anul 2025. Din pacate, vestile nu sunt deloc bune. Daca scenariile se vor adeveri, populatia se va confrunta din nou cu un val de cresteri de preturi, ce va diminua puterea de cumparare.
Astfel, economistii UniCredit Bank anticipeaza ca, in primul rand, Romania va avea o crestere economica mai mica decat asteptarile initiale.
"Coboram estimarea privind cresterea economica pentru 2024 la 1,7 la suta din cauza performantei slabe din prima jumatate a anului si a unei redresari mai lente in UE decat am anticipat, dar ne imbunatatim perspectivele pentru 2025 la 1,9 la suta din cauza unui efect de baza", potrivit raportului bancherilor.
Taxe si impozite mai mari, scumpiri si deficit bugetar problematic in 2025
In al doilea rand, am putea fi loviti de un nou val de scumpiri in sectorul alimentar. Mancarea ar putea deveni mai scumpa, cred bancherii. "Ne asteptam la cresterea preturilor la alimente si a importurilor de alimente in 2025", se arata in documentul citat.
De asemenea, populatia si firmele ar putea baga mai adanc mana in buzunar pentru a-si achita darile catre stat. Se anticipeaza o crestere a poverii fiscale, mai ales in zona de accize, taxe pe marfuri si rate de impozitare pentru majoritatea microintreprinderilor.
Mai ingrijorator de atat este faptul ca economistii creioneaza "o potentiala crestere de 2 pp (2 la suta – n.r.) a cotei principale de TVA la bunuri si servicii, dar numai din a doua jumatate a anului viitor".
Privitor la inflatie, am putea avea parte de o evolutie mai buna in anul care urmeaza, respectiv economistii se asteapta la o rata a inflatiei de 4,4% pe an in 2025, sub nivelul de 5% cu care vom incheia 2024. "Ne asteptam in continuare ca inflatia de baza sa ramana mai stabila decat in restul regiunii, datorita unei inclinatii traditionale ridicate de a consuma. In acelasi timp, inflatia generala va ramane supusa riscurilor in crestere in 2025, din cauza probabilitatii in crestere a preturilor mai mari la alimente, a preturilor mai mari la energie si a cresterii taxelor", se mai arata in analiza.
O alta estimare ce poate fi interpretata pozitiv este cea legata de evolutiile cursului valutar euro-leu. Economistii nu vad pericole semnificative privitor la o posibila depreciere a leului in fata monedei unice europene.
Totusi, avem vesti proaste pe partea de deficit bugetar, ceea ce sustine si scenariul posibilelor majorari de taxe si impozite. Bancherii nu vad cu ochi buni balanta dintre veniturile si cheltuielile publice. Desi e asteptata o imbunatatire a situatiei anul viitor, nu ne putem astepta la minuni. "Un deficit de aproximativ 6 la suta din PIB este cel mai bun lucru la care se poate spera", noteaza economistii Unicreditbank.
Sursa foto: freepik.com