Predictibilitatea fiscala si planurile Ministerului de Finante
predictibilitate fiscalaanca draguministerul de finanteinvestitor
Intr-o tara ca Romania, cu o economie stabila, dar nu puternica, predictibilitatea fiscala joaca un rol extrem de important si reprezinta un factor care atarna greu in ochii unui investitor care nu s-a hotarat inca daca sa faca afaceri aici.
In contextul in care se discuta in continuare aprins in acest moment despre impozitele pregatite inca de anul trecut (inclusiv impozitul specific), in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc recent, ministrul de finante a adus mai multe lamuriri referitoare la predictibilitatea fiscala a legislatiei din domeniu.
Astfel, Anca Dragu, ministrul de finante, a explicat ca nu intentioneaza sa efectueze nicio modificare asupra vreunui impozit in viitorul apropiat, raspunzand astfel intrebarilor adresate de jurnalisti in ce priveste continuarea politicii de relaxare fiscala initiate de Guvernul anterior, informeaza Mediafax.
"Nu intentionam modificarea vreunui impozit in viitorul apropiat. Am modificat impozitul pe tranzactie pentru darea in plata, dupa cum stiti. Impozitul pe tranzactii ramane asa cum e in Codul Fiscal".
De asemenea, potrivit aceleiasi surse, Anca Dragu a amintit ca predictibilitatea fiscala reprezinta un element principal in cadrul unei economii ca urmare a faptului ca permite crearea unui buget de cheltuieli si investitii atat de catre persoanele fizice, cat si de catre companii, fara a avea ulterior surprize neplacute din partea autoritatilor care modifica legislatia:
"Despre fiscalitate in general as vrea sa spun ca predictibilitatea este elementul principal intr-o economie. Firmele si cetatenii trebuie sa stie din vreme care sunt impozitele si taxele pe anul urmator pentru a-si putea face propriile bugete de investitii. O firma poate vrea sa se extinda, vrea sa investeasca, la fel si o persoana. Deci predictibilitatea si sustenabilitatea fiscala sunt elemente extrem de importante pentru care am militat de a la bun inceput".
Totodata, ministrul a adaugat, conform Mediafax, ca se doreste in prezent cresterea ofertei interne pentru ca astfel sa se ajunga la nivelul cererii interne, sprijinite de relaxarea fiscala:
"Ceea ce incercam in acest moment sa facem si reusim este sa crestem oferta interna pentru a ajunge la nivelul cererii interne stimulate prin masurile de relaxare fiscala. De ce spun ca reusim. Vedeti ca la cinci luni investitiile straine directe au crescut cu 15%, au trecut de un miliard de euro. Avem plusuri semnificative in industrie, in toate domeniile. Cumva, intr-adevar, oferta tine pasul cu cererea stimulata prin aceste masuri luate acum un an prin noul Cod Fiscal".
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online