Posibil abuz de pozitie dominanta la Hidroelectrica investigat de Consiliul Concurentei
investigatie hidroelectricapozitie dominantaconsiliul concurenteianchete consiliul concurentei
Consiliul Concurentei a anuntat ca a declansat o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta al companiei Hidroelectrica SA pe piata producerii si comercializarii de energie electrica din Romania.
Consiliul are suspiciunea ca Hidroelectrica, prin comportamentul sau de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializata pe unele segmente de piata, in principal pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), in scopul realizarii unor oferte cu preturi mai ridicate pe Piata de Echilibrare (PE).
Consiliul a explicat ca PZU este o componenta a pietei angro de energie electrica, respectiv principala piata spot de energie electrica din Romania, si reprezinta cadrul organizat in care au loc tranzactii cu energie electrica pentru fiecare interval orar al zilei urmatoare, care este si ziua de livrare.
Pretul de inchidere al PZU este folosit, in mod curent, drept pret de referinta in domeniul energiei electrice.
PE este, de asemenea, una dintre componentele pietei angro de energie electrica, organizata de Operatorul de Transport si Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanta productie-consum in timp real, in scopul mentinerii sigurantei si stabilitatii in functionare a Ssistemului Energetic National.
Piata de echilibrare satisface, in principal, nevoia participantilor la piata de a-si ajusta cantitatea de energie contractata in functie de cerere si are o puternica componenta tehnica.
Pe piata de echilibrare OTS cumpara si/sau vinde energie electrica de la/catre participantii la piata detinatori de unitati si/sau consumuri dispecerizabile.
Pretul pe piata de echilibrare este, in general, mai mare fata de pretul de inchidere al pietei inregistrat pe PZU.
Analiza comportamentului Hidroelectrica se realizeaza in stransa colaborare cu ANRE si a avut drept punct de pornire variatiile semnificative de pret.
In cadrul investigatiei, s-au efectuat inspectii inopinate la sediile societatilor Hidroelectrica SA si CNTEE Transelectrica SA, iar documentele ridicate se afla in analiza autoritatii de concurenta, in cadrul procedurilor specifice.
Consiliul precizeaza ca Transelectrica nu este parte vizata de investigatie, inspectia la sediul companiei realizandu-se intrucat autoritatea de concurenta a considerat ca pot fi gasite date si infornatii relevante pentru analiza efectuatata, data fiind calitatea sa de administrator al pietelor de servicii de echilibrare.
Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.
Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.