Portofele, plapumi si veste galbene
miscare veste galbenesaracie frantapagube veste galbenerestrictii paris
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti ii informeaza, de fiecare data, pe cetatenii romani care vor sa calatoreasca in strainatate cu privire la situatiile delicate in care se afla, la un moment dat, o intreaga tara sau o capitala.
Cea mai recenta avertizare este facuta pentru Franta. Astfel, MAE a informat ca "sambata, 23 martie 2019, de la ora 6.00, ca urmare a violentelor comise in precedentele manifestari ale reprezentantilor vestelor galbene si a riscului perturbarii ordinii publice, autoritatile franceze au interzis circulatia vehiculelor cu motor in sectorul L’Elysee".
In emisiunea numita Dossier Tabou, postul francez de televiziune M6 prezenta, in ultima luna din 2018, reportajul intitulat "Gilets jaune, la colere des Francais oublies", adica "Vestele galbene, mania francezilor uitati".
Potrivit realizatorilor reportajului, in 2017, doua milioane de francezi au fost nevoiti sa apeleze la supa populara si aproape 3 milioane de copii traiau sub pragul saraciei.
In reportaj, printre francezii uitati, se numara o familie alcatuita din mama, de profesie ambulantiera, si sotul ei, muncitor, si trei copii. Impreuna, cei doi soti castiga 3.000 de euro pe luna. In 2016, pentru a-si cumpara casa cu etaj si gradina, adultii au contractat un credit bancar de 135.000 de euro. Acum, din venitul total, 1.000 de euro se duc pe rata la aceasta casa.
Din cate se vede din imagini, locuinta mai are nevoie de multe si costisitoare lucrari de reperatie, modernizare, reamenajare. Numai ca, intre plata facturilor si cresterea celor trei minori (dintre care o fetita de 2-3 ani), parintii nu au reusit sa termine treaba si, mai rau, pentru a face fata cheltuielilor zilnice trag de un descoperit de cont bancar, din care scot 800-1.000 de euro pe luna.
Familia spune ca nu-si permite sa mearga in vacanta si nici macar iesiri la restaurant, iar, pentru a le asigura mancarea copiilor, sunt zile in care mama nu mananca. In schimb, conduce un SUV aproape nou. Cu masina asta o duce pe cea mica la o femeie (platita cu 500 de euro pe luna), care are grija de micuta, intrucat, in zona, nu sunt locuri la cresa. Din imagini, rezulta ca numai mama si cea mica fac aceasta deplasare cu masina respectiva.
In fiecare saptamana, mama parcurge 200 de kilometri cu masina numai pentru a se duce la serviciu. Din spusele sale, doar pentru automobilul ei, carburantul costa, in fiecare luna, 183-300 de euro pentru 4 saptamani de lucru, iar, daca se adauga si masina sotului, costul este in jur de 500 de euro. Indignata, ea il indeamna pe presedintele Frantei sa incerce sa traiasca si el cu salariul minim pe economie.
Un alt caz este cel al unui sudor, casatorit si care are 4 copii. 2.500 de euro salarii pe luna. Familia sta intr-o casa cu etaj, curte si garaj, cu o decapotabila in fata, plus o masina mai modesta. Chirie 600 de euro pe luna. Si ei fac apel la un descoperit de cont. Femeia plange, la propriu, ca nu are bani ca sa schimbe canapeaua din sufragerie.
Urmeaza cazul unui patron de patiserie-brutarie, care a divortat si a trebuit sa cumpere si partea de afacere a celei care i-a fost sotie. La 50 de ani, omul se trezeste la 3 dimineata si isi terima programul dupa 20-20.30. Patiseria este plina, numai ca patronul este indatorat (mai are de rambursat 255.000 de euro) si abia daca mai poate plati taxe, credit, facturi.
Spune ca, de doi ani, nu-si plateste lui insusi salariu. Afacerea risca sa fie lichidata, fapt de neinteles pentru comunitatea locala, care, in frunte cu primarul, apreciaza foarte mult produsele. Initial, Tribunanul decide inchiderea temporara a patiseriei. Ajutat de organizatia SOS Entrepreneurs, patiserul propune un plan de redresare si obtine in instanta redeschiderea magazinului. Bucuria lui si a angajatilor este nepretuita, dar de foarte scurta durata, caci tribunalul a suspendat inchiderea magazinului pe timpul necesar pentru studierea amanuntita a dosarului.
In cele din urma, Tribunalul decide lichidarea. Conturile personale ale patronului sunt blocate, nu mai are nici carnet de cecuri, nici card. Traieste in precaritate aproape totala, intrucat nu are drept la ajutor de somaj si nici la ajutor social.
Reporterii ajung la Paris, unde o fosta stewardesa, in varsta de 45 de ani, somera de 4 ani, are un venit de 500 de euro pe luna si isi creste singura baiatul de 9 ani. Cei doi au primit o asa-numita locuinta de urgenta, o mansarda curata de 10 metri patrati, pentru care Primaria plateste chiria de 1.000 de euro pe luna.
Un alt caz este al unei foste ambulantiere, in varsta de 37 ani, care a renuntat la serviciu pentru a-si putea creste singura cele doua fete, de 8 si 12 ani. Culmea, daca ar munci, nu ar mai beneficia de niciun ajutor social, asa ca nici nu si-ar putea creste copiii, nici nu s-ar ajunge cu banii obtinuti din salariu.
In prezent, beneficiaza de o alocatie de solidaritate specifica, in valoare de 510,88 euro (din care, potrivit calculelor sale, puse pe hartie in fata camerei, o asigurare o costa 51,61 euro; alta asigurare 23,61; energia electrica 83,88 euro; magazinul social de unde cumpara produse la preturi reduse 123,6 euro; un telefon 7,99, al doilea telefon 54,9; notarul 50 de euro), la care au dreptul persoanele care nu mai pot primi ajutor de somaj, plus o alocatie familiala, in valoare de 130 de euro.
Avea dreptul la mai mult dar nu a fost informata despre asta. Potrivit realizatorilor emisiunii, hatisul ajutoarelor sociale ii determina pe multi francezi sa renunte sa se bata cu sistemul, iar asta ar permite statului sa economiseasca 10 miliarde de euro pe an.
In acelasi timp, in ce priveste situatia locativa, datele din 2017 ale Curtii de Conturi din Franta arata ca unul din 2 locatari ocupa locuinte sociale, desi nu are venituri modeste si nici nu apartine vreunei categorii defavorizate…
La Federation du Commerce et de la Distribution estimeaza ca miscarea Vestelor Galbene a provocat pierderi de doua miliarde de euro pentru comertul cu amanuntul, in timp ce L'association Nationale des Industries Alimentaires estimeaza pierderi de 13 miliarde de euro pentru sectorul acesta.
Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, spunea, recent, intr-un interviu "Daca nu inventam un nou capitalism, solutiile economice absurde vor avea castig de cauza si ne vor arunca in recesiune".
In acelasi timp, probabil ca multi dintre europeni sau non-europeni ar trebui sa fim constienti de dimensiunile propriiilor portofele si plapumi...