PNRR - poate ultima sansa a Romaniei de a se ridica din tarana. Ca ne place sau nu, e cel mai bun program de tara, spune un oficial BNR
pnrrprogram de tara
Valentin Lazea, economist-sef la Banca Nationala a Romaniei (BNR), a vorbit despre e Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si despre faptul ca acesta este "cel mai bun program de tara pe care il are Romania", punctand totodata motivele ce au stat la baza esecurilor anterioare de a duce la bun sfarsit un astfel de plan, astfel incat sa avem strategii coordonate si eficiente pentru dezvoltare si prosperitate.
Conform oficialului motivele esecurilor sunt diverse: "De ce au esuat, cel putin cele pe care le stiu eu, programele de tara elaborate de autoritatile romane? Prima este cea pe care ati spus-o deja, masuri nebugetate. De fapt, in 2016, Banca Mondiala a descoperit 365 de programe elaborate de autoritatile romane, zacand prin diverse sertare, din care circa doua treimi nu aveau prevazut niciun buget. Deci, asa se fac la noi planurile de tara. Dar, exista si cealalta treime, o suta si ceva de programe, care aveau buget. Un al doilea motiv este contextul electoral cvasi-permanent. Dau exemplul strategiei acesteia, Romania competitiva, elaborat in anul 2016, sub egida Guvernului si Academiei Romane, deci nu era facuta de un grup de oameni binevoitori sau asa mai departe, sub egida Guvernului si Academiei Romane, cu masuri clar identificate si bugetate, dar rapid abandonata din cauza contextului electoral al acelui an", a explicat acesta.
Despre PNRR, Lazea e de parere ca ar fi "cel mai bun plan de tara pentru Romania".
"Cel mai bun program de tara pe care il avem este PNRR-ul, ca ne place, ca nu ne place, ca e facut de romani sau partial de romani sau in mica parte de romani, cu multa ecologie, cu mult IT in el - si asa mai departe, ala este, ala il avem, e cu bani, e stabilit, e cea mai buna ocazie sa il implementam si asta este - ca ne place sau ca nu ne place.
Vad, de asemenea, posibile progrese punctuale, dar necoordonate, facute de unii intreprinzatori romani, fiecare pe nisa lui, insa, fara sa aiba o viziune macroeconomica integratoare, fara sa aiba neaparat viziunea impactului pe fiscalitate si pe politicile fiscale si monetare, iar, pe termen lung si foarte lung o reforma a sistemului educational care sa promoveze alte valori decat cele promovate in ultimii 30 de ani, punand accentul pe solidaritate, pe abordarea pe termen lung, pe respectul pentru autoritati, pe stimulente non-materiale", a mentionat Valentin Lazea, la conferinta "(Re)desteptarea Romaniei: Un plan de tara, acum!", a declarat acesta, in cadrul unei opinii personale, punctand totodata si vasta experienta pe care o are si care-i confera statutul de a emite astfel de puncte de vedere:
"Am o vasta experienta de a fi lucrat in multiple planuri de tara si strategii - o experienta trista, pot sa spun din start, incepand cu 1998, cand s-a facut planul de tara, prima tentativa a Romaniei sa adere la OCDE - si trecand prin 2016 - strategia Romania competitiva, un alt plan de tara, si 2018-2019 - Planul national de adoptare al euro. Deci, am o experienta vasta in acest domeniu si entuziasmul care pe multi ii cuprinde cand aud de plan de tara, pe mine nu ma mai afecteaza, pentru ca am trecut prin etapele astea", a mai precizat el.
Foto: pixabay.com