PNRR - Marul discordiei in Parlament. Sosoaca recita din Eminescu, Orban ii taie microfonul. Ciolacu acuza Coalitia de smen

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PNRR - Marul discordiei in Parlament. Sosoaca recita din Eminescu, Orban ii taie microfonul. Ciolacu acuza Coalitia de smen
PNRR - Marul discordiei in Parlament. Sosoaca recita din Eminescu, Orban ii taie microfonul. Ciolacu acuza Coalitia de smen
de Magda Florea la 26 Mai. 2021
Urmareste-ne pe Google News
pnrreuratom

Actualizare. Coalitia de guvernare a prezentat, miercuri, Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in Parlament. PNRR urmeaza sa ajunga luni pe masa oficialilor de la Bruxelles, iar in baza lui Romania poate primi o alocare de fonduri in valoare de 29,2 miliarde de euro, bani esentiali pentru redresarea economiei si stimularea investitiilor in domenii cheie, precum infrastructura rutiera, sau sistemul medical. Momentul prezentarii PNRR in Parlament, insa, a fost folosit de liderii politici drept o ocazie ideala pentru a-si arunca atacuri, iar discursurile si declaratiile au fost departe de a fi constructive, ci s-au invartit mai degraba in zona propagandei. Tot miercuri, parlamentarii trebuie sa voteze si ratificarea Tratatului EURATOM, privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, care prevede cresterea contributiei Romaniei la fondurile UE.

Ce au declarat principalii actori politici, la discutiile aplicate pe PNRR:
 

Guvernul a avut 30 de minute la dispozitie pentru a prezenta Planul de rezilienta. Iata principalele declaratii ale premierului Florin Citu:

 
Ce inseamna PNRR? Am vazut interpretari eronate. Toti romanii trebuie sa stie ca este un program diferit de ceea ce a aparut pana acum. 
 
Toate investitiile pe care le facem prin acest program trebuie finalizate pana in 2026. Daca nu le realizam, pierdem banii. Nu mai strigati ca proiectul X sau Y nu a fost inclus in PNRR pentru ca unele dintre ele nu pot sa fie incluse. 
 
Aceasta componenta de verde si digitalizare. Doua lucruri de care Romania are nevoie. Vrem sa reducem si gradul de poluare si vrem sa aducem si digitalizarea in Romania. 37% din tranzitia verde si 20% pentru digitalizare. 
 
Reforme care au fost amanate 30 de ani si pe care le facem. Vom avea o guvernare pe principii liberale cel putin 8 ani de-acum incolo. 
 
Reformele nu inseamna reducerea pensiilor, nu inseamna reducerea veniturilor, inseamna administrarea banilor in mod eficient si inseamna sa putem plati si salarii si pensii mai mari in viitor. Pe mine ma intereseaza de toti romanii. 
 
Romania are nevoie de toata suma de 29,2 miliarde de euro pentru a se dezvolta. Pentru a putea sa prindem din urma tarile dezvoltate. Romania are nevoie de investitori. Vom putea sa implementam acest PNRR cu investitori, cu firme, in principal romanesti. Vom lua toata aceasta suma, o vom folosi si companiile romanesti vor fi cele care vor implementa acest program.
 
Problemele pe care le-am amanat ani de zile: impaduriri 1,3 miliarde, mangamentul deseurilor 1,1 miliarde de euro, transport-vom trece Carpatii cu autostrada-rutier, feroviar si metoru 7,6 miliarde de euro. 
 
Reforma pensiilor- ca sa ne asiguram ca putem plati pensii. Reforma companiilor de stat-ca sa ne asiguram ca nu mai aruncam bani in gauri negre. Romanii vor o administratie performanta. Nu este niciun secret. Ne-am asumat aceste reforme pentru ca sunt reforme bune pentru romani.
 
Fondul pentru spitale 2,4 miliarde de euro. Vom face spitale noi in acesti ani.
 

Marcel Ciolacu: Comisia Europeana va trateaza ca pe un elev repetent

 
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a raspuns Coalitiei de guvernare, numind-o "coalitia smenului" si a acuzat partidele de la guvernare ca au interese personale in ceea ce priveste PNRR.
 
"Aceasta coalitie a smenului a vrut sa deturneze un plan laudabil al Europei, catre clientela de partid. Domnule Barna, cate rude aveti pe lista de asteptare a programelor din PNRR?"
 
Ciolacu a mai acuzat Guvernul ca a fost fortat sa vina sa faca public PNRR-ul, in conditiile in care PSD a amenintat cu greva parlamentara, daca acest plan nu ajunge la dezbatere in Parlament.
 
"Este o mare rusine ca premierul este fortat sa vina in Parlament sa prezinte un plan pentru Romania. Pana in ultima clipa ati vrut sa ascundeti romanilor adevarul din spatele PNRR. Nici macar astazi nu ati facut public planul pentru toti romanii.  Ma uit la parlamentarii PNL, USR, UDMR, dvs ati vazut acest plan? Stiti ce contine acest plan? Stiti ce sustineti in acest plan? Domnule Orban, dvs ati vazut acest plan? L-ati citit? Il aveti in detaliu?", a mai spus Ciolacu.
 
"Veti fi ultimul guvern din UE care va depune acest plan. Unii ministri au ajuns sa fie subiect de bancuri prin cancelariile europene. Comisia Europeana va trateaza ca pe un elev repetent", a punctat liderul PSD.
 

"Sunteti trompetele austeritatii"

 
"Fiecare tara a venit cu o viziune clara. Dvs. v-ati dus la Bruxelles cu o poveste frumoasa despre reforme si vreti sa aduceti austeritatea. Ati angajat pe ascuns pe toti romanii si nu ati spus nimic aici in tara. Tot ce ati propus a fost inghetarea veniturilor, majorarea taxelor si cresterea varstei de pensionare. Sunteti trompetele austeritatii. Antireformele dvs. vor distruge Romania, vor creste somajul. Voi cu banii si bogatia, romanii cu saracia. Atat mai ramane pentru oameni si firmele romanesti.", le-a mai transmis Ciolacu guvernantilor.
 

Diana Sosoaca a citat din Mihai Eminescu, dar Ludovic Orban i-a taiat microfonul

 
Si senatorul AUR, Diana Sosoaca, a luat miercuri cuvantul in Parlament. Sosoaca a citat din Scrisoarea III de Mihai Eminescu: "Pe final sa ne amintim de Eminiescu: „Si acum priviti cu spaima fata noastra sceptic-rece/Va mirati cum de minciuna astazi nu vi se mai trece?/Cand vedem ca toti aceia care vorbe mari arunca/Numai banul il vaneaza si castigul fara munca,/Azi, cand fraza lustruita nu ne poate insela/Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?/Prea v-ati atatat arama sfasiind aceasta tara,/Prea facurati neamul nostru de rusine si ocara,/Prea v-ati batut joc de limba, de strabuni si obicei,/Ca sa nu s-arate-odata ce sunteti - niste misei!/Da, castigul fara munca, iata singura pornire;/Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire".
 
"Asistam la cel mai mare circ. Vorbim de ceva iluzoriu, ce nu exista. Suntem imprumutati pe 500 de generatii si domnul Citu vrea sa ne mai imprumute pe alte 500 de generatii", a mai spus Sosoaca.
 
Ludovic Orban, presedintele Camerei Deputatilor, a intrerupt-o pe senatoare, oprind microfonul: "Multumim, doamna senator".
 

Stirea initiala:

Conform anuntului presedintelui PNL, Ludovic Orban, Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), va fi prezentat miercuri Parlamentului. Tot miercuri, deputatii si senatorii vor vota in plen ratificarea tratatului EURATOM.
 
"Birourile Permanente Reunite au hotarat convocarea plenului Camerelor Reunite maine, la 13.00. Pe ordinea de zi vor fi doar doua puncte: prezentarea PNRR cu interventii din partea grupurilor parlamentare si ratificarea tratatului EURATOM, care este importanta pentru ca, in functie de ea, depinde momentul in care Comisia Europeana poate sa iasa pe piata pentru a realiza imprumuturile”, a transmis Ludovic Orban, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului de marti.
 
Guvernul va avea la dispozitie 60 de minute pentru a prezenta PNRR in fata senatorilor si deputatilor. De asemenea, fiecare grup parlamentar va putea sa isi exprime opinia vizavi de PNRR. Limita de timp alocata fiecarui grup va fi stabilita in functie de numarul de parlamentari.
 
Referitor la ratificarea Tratatului EURATOM, acesta priveste sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene. Concret, el prevede cresterea contributiei Romaniei la Uniunea Europeana, dar si conditionarea accesarii fondurilor europene de aceasta contributie.
 
Ratificarea tratatului e o conditie esentiala pentru continuitatea alocarii fondurilor pentru redresare si rezilienta, catre statele membre. Daca nu se indeplineste procedura, riscam sa pierdem aceste fonduri si sa cream probleme intregului bloc comunitar.
 
Pana in acest moment, toate statele membre UE si-au dat acordul pentru a majora contributia catre marea familia europeana, de la 1,2%, la 1,4% din Venitul National Brut. 
 
Ratificarea acestui tratat a fost in mijlocul unui conflict politic la inceputul saptamanii, intre Putere si Opozitia social-democrata. PSD a amenintat Guvernul ca, daca nu va prezenta PNRR in Parlament, va bloca ratificarea tratatului.
 
PSD a exploatat in aceasta atitudine legislatia in vigoare, care prevede ca pentru ratificarea unui tratat e nevoie de  votul a 2/3 dintre parlamentari. Prin urmare, Guvernul de coalitie are nevoie de voturile PSD in Parlament, iar social-democratii au simtit oportunitatea de a pune conditii pentru a oferi acest sprijin.
 
De-a lungul ultimelor saptamani, PSD a pus presiune pe Coalitia de guvernare, ca PNRR sa ajunga in Parlament. Social-democratii au amenintat inclusiv ca vor intra in greva parlamentara, daca Executivul nu va respecta aceasta solicitare.
 
Intr-un mesaj publicat marti, pe Facebook, Ciolacu spune ca Citu si Orban „vor sa blocheze toata Europa” prin neprezentarea PNRR in Parlament.
 
"Citu si Orban vor sa blocheze toata Europa. Nu vor sa vina in Parlament sa prezinte PNRR, asa acum este normal. Polonia, Spania, Italia si Franta au prezentat PNRR-ul in Parlament. Daca maine in Parlament, prezentarea PNRR nu este punct separat pe ordinea de zi, PSD va intra in greva parlamentara.
 
De ce vor Citu si Orban sa ascunda PNRR? Cum vor explica la Bruxelles blocarea intregii Europe doar pentru ca nu sunt in stare sa aiba o prezentare publica a unui plan care va afecta Romania pentru urmatorii 5 ani? Romanii trebuie sa afle adevarul legat de inghetarea pensiilor, salariilor si a alocatiilor, de cresterea taxelor si impozitelor pentru firme, precum si faptul ca agricultura romaneasca va primi... ZERO lei pentru irigatii!”, a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu.
 

Miza - 29,2 miliarde de euro, din care doar 13 miliarde sunt granturi


Romania poate obtine in baza PNRR alocari de 29,2 miliarde de euro. Din aceasta suma, 16 mld. de euro sunt imprumuturi si  13 mld. sunt granturi. Imprumuturile reprezinta, deci,  7% din PIB in plus la datorie in acest moment (47% din PIB).
 
"Daca din aceste imprumuturi obtinem o crestere economica sustinuta, sa zicem ca mergem la 5% crestere econo­mica in anii urmatori cu aceste impru­muturi, atunci cred ca imprumuturile se platesc ele insele“, spune analistul Aurelian Dochia, citat de ZF.

Premierul a anuntat ca PNRR contine masuri pentru sectoare cheie in dezvoltarea tarii. Cu ajutorul acestui program, Guvernul planuieste sa construiasca spitale noi, dar si sa investeasca in infrastructura. Conform primului ministru, primul spital va fi gata in 2023-2024, finantat de PNRR.
 
"Alocam resurse importante pentru infrastructura, vrem sa facem spitale noi, reteaua de gaze si masuri sociale. O reforma de care Romania are nevoie. O sansa pe care nu o putem rata. Astazi intram in dezbatere publica si toata lumea va vedea programul. Saptamana viitoare adoptam mandatul de negociere pentru acest program. Planul a fost prezentat in Parlament in comisii si va fi prezentat din nou", a anuntat primul ministru.

Ce reforme propune Guvernul in PNRR:

 
  • Tranzitia verde ar trebui sa fie sprijinita prin reforme si investitii in tehnologii si capacitati verzi, inclusiv in biodiversitate, eficienta energetica, renovarea cladirilor si economia circulara, contribuind in acelasi timp la obiectivele Uniunii privind clima, promovand cresterea sustenabila, creand locuri de munca si mentinand securitatea energetica. 2
 
  • Reformele si investitiile in tehnologiile, infrastructurile si procesele digitale vor spori competitivitatea Uniunii la nivel global si vor contribui, de asemenea, la cresterea rezilientei si a inovarii in Uniune si la scaderea dependentei sale, prin diversificarea lanturilor esentiale de aprovizionare. Reformele si investitiile ar trebui sa promoveze in special digitalizarea serviciilor, dezvoltarea de infrastructuri digitale si de date, de clustere si de centre de inovare digitala, precum si de solutii digitale deschise. Tranzitia digitala ar trebui sa stimuleze si digitalizarea IMM-urilor. Investitiile in tehnologiile digitale ar trebui sa respecte principiile interoperabilitatii, eficientei energetice si protectiei datelor cu caracter personal, permitand participarea IMM-urilor si a start-up-urilor si promovand utilizarea de solutii cu sursa deschisa. 
 
  • Reformele si investitiile in cresterea inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv in coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu IMM-uri puternice, ar trebui sa vizeze consolidarea potentialului de crestere si sa permita o redresare sustenabila a economiei Uniunii. Aceste reforme si investitii ar trebui, de asemenea, sa promoveze antreprenoriatul, economia sociala, dezvoltarea de infrastructuri si de transporturi sustenabile, industrializarea si reindustrializarea si sa atenueze efectul crizei provocate de COVID-19 asupra economiei.
 
  • Reformele si investitiile in coeziunea sociala si teritoriala ar trebui, de asemenea, sa contribuie la combaterea saraciei si a somajului pentru ca economiile statelor membre sa se redreseze, fara a lasa pe nimeni in urma. Reformele si investitiile respective ar trebui sa conduca la crearea de locuri de munca stabile si de inalta calitate, la incluziunea si integrarea grupurilor defavorizate si sa permita consolidarea dialogului social, a infrastructurii si a serviciilor, precum si a sistemelor de protectie si bunastare sociala.
 
  • Criza provocata de COVID-19 a scos in evidenta, de asemenea, importanta reformelor si a investitiilor in domeniul sanatatii, precum si a rezilientei economice, sociale si institutionale, in scopul, printre altele, al cresterii nivelului de pregatire pentru situatii de criza si a capacitatii de reactie la criza, in special prin imbunatatirea continuitatii activitatii si a serviciului public, a accesibilitatii si capacitatii sistemelor de sanatate si de ingrijire, a eficacitatii administratiei publice si a sistemelor nationale, inclusiv prin reducerea la minimum a sarcinii administrative, precum si a eficacitatii sistemelor judiciare, precum si a prevenirii fraudei si a supravegherii combaterii spalarii banilor. 
 
  • Reformele si investitiile in urmatoarea generatie, copii si tineri, sunt esentiale pentru a promova educatia si competentele, inclusiv competentele digitale, actualizarea competentelor, reconversia profesionala si recalificarea fortei de munca active, programele de integrare pentru someri, politicile de investitii in accesul si oportunitatile oferite copiilor si tinerilor in materie de educatie, sanatate, nutritie, locuri de munca si locuinte, precum si politicile care reduc decalajul dintre generatii in conformitate cu obiectivele garantiei pentru copii si ale garantiei pentru tineret. Respectivele actiuni ar trebui sa asigure ca urmatoarea generatie de europeni nu va fi afectata permanent de impactul crizei provocate de COVID-19 si ca decalajul dintre generatii nu se va adanci si mai mult.

"Am avut un deficit de reforme care a fost constatat de Comisia Europeana" 


”Am avut un deficit de reforme care a fost constatat de Comisia Europeana. Era nevoie de o clarificare a detaliilor de implementare. Nu e suficient sa spui ca facem reforma pensiilor, ci trebuie sa spui si cum anume vrei sa o faci. Pe partea de reforma a pensiilor avem recomandarile de tara care arata ca sistemul de pensii este nesustenabil si nu este echitabil, adica este o diferenta prea mare intre pensiile prea mici, pensiile mari si mai ales pensiile speciale. Ne angajam aici sa nu avem cresteri de anvelopa pe pensii, daca este sa crestem, sa prioritizam cresterea pensiilor mici. Cresterea sa fie pe o formula matematica ce va tine cont de indicatori statistici, sa nu facem cresteri de pensii din pix”, a spus ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, in cadrul unei dezbateri organizata de Expert Forum.
 
"Pe partea de transport, suntem foarte aproape de acceptarea componentei asa cum am propus-o, chiar cu acea alocare foarte mare pentru rutier. Am lucrat foarte mult la ceea ce Comisia Europeana numeste „flanking reforms“, adica sa atasam de aceste investitii reforme substantiale, care sa le faca acceptabile.  O problema mare  pentru Romania este ca nu aveam nicio strategie pentru incurajarea transportului verde, pentru incurajarea transportului pe caile ferate", a mai spus el.
 
”In primii ani vom digitaliza urmarirea marfurilor si apoi vom taxa transporturile pe cantitate si pe distanta transportata, nu ca acum cand platesti anual o rovigneta si transporti unde si cat vrei. Nu este o marire a taxarii, este o reasezare a taxarii pe baza de cat consumi. Drumurile publice sunt o resursa si trebuie taxate in functie de cat consumi", a mai completat oficialul.

Ministrul a mai spus ca avem o problema foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat. "Nici nu ni s-a cerut, nici nu ne-am angajat sa marim taxele si impozitele in urmatorii ani", a punctat Ghinea.

Klaus Iohannis: PNRR ne ofera cel mai bun context pentru realizarea reformelor amanate atatia ani

 
"Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezinta o sansa majora pentru dezvoltarea Romaniei, o oportunitate care va permite economiei, dar si societatii romanesti o rezistenta sporita in cazul unor viitoare crize", a spus presedintele Klaus Iohannis, intr-o interventie de zilele acestea.
 
"Acest plan, prescurtat PNRR, ne ofera cel mai bun context pentru realizarea reformelor amanate atatia ani, reforme care vor imbunatati viata de zi cu zi a fiecarui roman, prin dezvoltarea si modernizarea activitatii in sanatate, in economie, in educatie si in administratie", a mai spus seful statului.
 
"Vom pune un accent major pe imbunatatirea accesului la servicii de sanatate", a punctat seful statului, care a anuntat, de asemenea, ca investitiile vor merge si catre dezvoltarea retelei de autostrazi in paralel cu promovarea unui transport cat mai putin poluant. 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege
Companii

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege

today27 Ian. 2025
Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient
Life Style

Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient

today27 Ian. 2025
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
Economie

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?

today24 Ian. 2025
Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate
Economie

Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate

today24 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie...

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x