PNRR incepe sa semene cu un esec. Reformele intarzie, avem bani si nu stim sa-i cheltuim
pnrrbani pnrrreforme pnrr
Cu totii ne punem sperantele in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si in reformele pe care acesta le presupune. Miliardele de euro pe care le putem accesa sunt capabile sa ne ajute sa ne dezvoltam, insa e nevoie de efort, viziune si pricepere, iar pana acum Romania se pare ca a cam schiopatat in a fi capabila sa implementeze reforme si sa aduca banii atat de necesari acasa.
Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Statului (FACIAS) a adresat Ministerului Investitiilor si Fondurilor Europene (MIPE) o serie de intrebari privind stadiul implementarii Planului National de Redresare si Rezilienta (
PNRR) si utilizarea fondurilor alocate Romaniei. Raspunsul oficial obtinut releva faptul ca Romania a depasit termenul limita pentru depunerea cererii de plata numarul 3, stabilit pentru data de 30 iunie 2023, iar din banii deja primiti a reusit sa consume o suma extrem de mica.
Potrivit datelor furnizate de MIPE, din cele 79 de jaloane incluse in cererea de plata nr. 3, 16 dintre ele nu au fost realizate, dintre care 4 ar fi trebuit finalizate inca din septembrie 2022. Printre cele mai importante nerealizari se afla si imbunatatirile care trebuiau aduse infrastructurii educationale, prin echiparea salilor de clasa, a laboratoarelor si a atelierelor scolare.
Alte 12 jaloane, care aveau termen de implementare 31 decembrie 2022, nu au fost nici pana acum realizate. Acestea includ aspecte de guvernanta corporativa, eficienta energetica, pensiile speciale si calitatea serviciilor medicale.
In ceea ce priveste cererea de plata nr. 3, MIPE estimeaza ca aceasta va fi transmisa Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii septembrie 2023, cu o intarziere de trei luni. Peste tot acest val de intarzieri, guvernantii nu au reusit sa trimita Comisiei Europene nici macar planul de eficienta energetica al Romaniei, RePowerEU, prin care putem primi 1,4 miliarde de euro pentru cresterea gradului de independenta energetica. Ministerul nu stie cand se va intampla acest lucru si spune ca forma finala a capitolului REPowerEU va fi transmisa Comisiei Europene dupa definitivarea negocierilor.
"Avem bani si nu stim sa-i cheltuim"
In ceea ce priveste utilizarea fondurilor PNRR, Romania a cheltuit pana in prezent numai 828 milioane de euro din cele peste 6.3 miliarde de euro primite prin PNRR. Aceasta suma reprezinta un procent extrem de mic din fondurile disponibile, aproximativ 15%, ceea ce ridica serioase intrebari despre eficienta gestiunii acestor resurse vitale. Dupa ce ca reusim sa atragem banii cu greu, reformele promise fiind intarziate constant, nu suntem in stare nici sa dezvoltam proiecte de investitii folosind bani europeni.
Foto: manager.ro