PNDR 2014-2020: In septembrie va fi lansata masura dedicata infrastructurii din mediul rural
daniel constantinpndr 2014-2020agriculturairigatii
PNDR 2014-2020 cuprinde 14 masuri de finantare si fonduri totale de 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezinta fondurile europene, iar 1,347 miliarde de euro contributia nationala. Ministrul Agriculturii subliniaza ca s-a stabilit deja strategia pe urmatorii 6 ani.
Daniel Constantin a declarat ca la inceputul lunii septembrie va fi lansata masura dedicata infrastructurii din mediul rural. In prezent, Ministerul Agriculturii a deschis 10 masuri din PNDR 2014-2020, respectiv masurile de investitii, procesare, partea de pomicultura, tinerii fermieri, fermele mici, irigatii, investitii non-agricole, cu finantari de peste 900 de milioane de euro.
Masurile care efectiv mai trebuie deschise pe noul program sunt cele de agromediu, infrastructura in mediul rural, partea de cooperare si cea de silvo-mediu.
Totodata, cu scopul promovarii noului Program, ministrul Agriculturii a insotit Caravana PNDR 2014-2020 in sase judete din tara si a discutat cu fermierii din 24 de comune.
Ministrul a mentionat ca a profitat de aceste vizite pentru a le vorbi fermierilor si despre trecerea la o forma de organizare bazata pe grupuri de producatori si cooperative.
"Acesta este cel mai important lucru in perioada urmatoare, sa trecem la o forma de organizare pe baza de grupuri de producatori, pe baza de cooperative. Exista acea reticenta, si eu ma asteptam sa fie mai putin prezenta in Ardeal, la conceptul de cooperative. Ma asteptam, fiind mai aproape de Occident, sa nu aiba chiar asa de mare reticenta la acest concept. S-au facut insa si acolo pasi extraordinari si dau exemplu cooperativa Somes-Aries din Cluj pe care am vizitat-o. Lucreaza foarte bine si chiar a facut pasul urmator: a preluat o unitate de microprocesare de la Friesland pe care o gestioneaza si o exploateaza in acest regim de integrare a productiei. Am intalnit cooperative si la Timis, la Satu Mare, unde si ei vor sa preia o unitate de procesare. Eu le-am prezentat avantajele pe zona de cooperative si chiar le-am spus ca in luna august vom veni cu o Ordonanta care sa aduca beneficii pentru cei ce se constituie in grupuri de producatori sau cooperative.
Facilitati fiscale, cu alte cuvinte, pentru cei care se asociaza, si chiar avem un proiect de ordonanta pe care o sa-l facem public in perioada urmatoare. Pe de o parte trebuie sa le dam avantaje pentru a-i organiza si pe de alta parte venim cu facilitatile fiscale si suplimentari de 20% daca aplica ca si cooperative", a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii.
Sursa: Agerpres
Foto: www.newsytype.com