PMP: Romania se pregateste sa se imprumute pentru a putea plati pensiile si salariile. Teodorovici are o mentalitate de discotecar
deficit bugetarexecutie bugetaracheltuieli publicepmpeugen teodorovici
Partidul Miscarea Populara a transmis, marti, un comunicat de presa in care spune ca Romania se gaseste in situatia de a se imprumuta pentru a acoperi plata pensiilor si salariilor si precizeaza faptul ca politica fiscala a ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, este daunatoare economiei tarii, in conditiile in care executia bugetara pe primele cinci luni arata dezastruos, deficitul bugetar ajungand, la sfarsitul lunii mai, la 1,43% din PIB-ul prognozat, in cuantum nominal 14,7 miliarde de lei.
Reprezentantii Partidului Miscarea Populara spun ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, are o "mentalitate de discotecar", de tipul "ma imprumut la camatari ca sa dau la lautari".
"Executia bugetara pe primele cinci luni confirma mentalitatea de discotecar a ministrului de Finante, Orlando Teodorovici: ma imprumut la camatari ca sa dau la lautari! In ciuda faptului ca a imprumutat Romania cu 4,7 milioane de lei pe ora in 2019, deficitul bugetar a ajuns, la sfarsitul lunii mai, la 1,43% din PIB-ul prognozat, in cuantum nominal 14,7 miliarde de lei. Deficitul este cu 6,56 miliarde de lei mai mare decat era in aceeasi perioada a anului trecut, cand era 0,86% din PIB-ul prognozat. In acelasi timp, incasarile bugetare au crescut cu doar 11,6%, desi prognoza era de 16%”, au transmis reprezentantii PMP, printr-un comunicat de presa.
PMP trage un semnal de alarma, spunand ca Romania se pregateste sa faca noi imprumuturi externe, pentru a putea sustine cheltuielile bugetare, mai ales cele privitoare la plata pensiilor si a salariilor angajatilor din sistemul public.
"Romania se gaseste in situatia de a se imprumuta pentru a acoperi plata pensiilor si salariilor, scapate de sub control. Astfel, cheltuielile cu personalul bugetar au explodat efectiv – s-au majorat cu 24,6% fata de anul trecut, pana la un cuantum de 41,8 miliarde de lei. Daca se pastreaza ritmul actual, intreaga anvelopa salariala va ajunge, la sfarsitul lui 2019, la 100,3 miliarde de lei. Prin comparatie, in 2016, toate salariile bugetarilor au costat jumatate – 50,3 miliarde de lei. De asemenea, cheltuielile cu asistenta sociala, care includ pensiile, au crescut cu 15% fata de perioada ianuarie – mai din 2018”, potrivit sursei citate.
De asemenea, PMP spune ca Teodorovici continua "politica inflationista" promovata de Darius Valcov, care si-a dat demisia din Guvern luna trecuta.
"Chiar daca geniul Valcov a plecat din Guvern, Teodorovici continua politica intentionat inflationista promovata de acesta, care a macinat competitivitatea economica a Romaniei, dar si veniturile reale ale romanilor. Economia romaneasca traieste in continuare din consum, lucru dovedit de cresterea cu 12,8% a incasarilor din TVA. In concluzie, executia bugetara dupa primele cinci luni este un veritabil dezastru, care dovedeste ca Bugetul s-a bazat pe cifre false si care creeaza perspectivele unei incetiniri grave a economiei. O rectificare bugetara negativa devine inevitabila pe parcursul acestei veri – fie in iulie, fie in august”, mai arata sursa mentionata.
In concluziile comunicatului, PMP cere Guvernului "sa sa vina cu o rectificare bugetara care sa repuna Bugetul pe cifre reale. PSD-istii sa inceteze sa mai vanda iluzii oamenilor!”
"Executia bugetara dupa primele cinci luni este un veritabil dezastru, care dovedeste ca Bugetul s-a bazat pe cifre false si care creeaza perspectivele unei incetiniri grave a economiei. O rectificare bugetara negativa devine inevitabila pe parcursul acestei veri – fie in iulie, fie in august", conchide PMP.
Deficit bugetar de 14,7 miliarde de lei, la cinci luni. Statul a avut cheltuieli de personal cu 24,6% mai mari
Executia bugetului general consolidat s-a incheiat pe primele cinci luni ale anului 2019 cu un deficit de 14,7 miliarde de lei, respectiv 1,4% din PIB, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finantelor Publice.
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 123,8 miliarde de lei, reprezentand 12% din PIB, comparativ cu 11,7% din PIB, in aceeasi perioada a anului 2018.