Guvernul Romaniei a decis sa revina asupra masurilor privind limitarea platilor cash, dupa ce acestea au starnit controverse si nemultumiri in randul comerciantilor si al cetatenilor. Premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca Executivul va renunta la micsorarea plafoanelor pentru platile cash si va modifica aceste reglementari in urmatoarea sedinta de guvern.
Masurile care urmau sa intre in vigoare pe 11 noiembrie prevedeau o reducere drastica a plafonului pentru platile cash, atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice. Conform acestor masuri, o persoana juridica ar fi putut incasa numerar in limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei de la o alta persoana juridica.
De asemenea, s-ar fi interzis incasarile fragmentate in numerar pentru facturi cu valori mai mari de 1.000 lei sau 2.000 lei, in functie de caz. Acest lucru ar fi afectat in special comerciantii care aveau obiceiul sa refaca stocurile de marfa de la magazinele de tip "cash and carry" seara si sa efectueze plati cash cu numerarul incasat peste zi.
Masura a fost criticata de comercianti, opozitie si chiar de membri ai coalitiei de guvernare. Criticii au sustinut ca aceasta restrictie le-ar fi afectat afacerile si le-ar fi limitat libertatea de a alege cum sa cheltuiasca banii.
Economistii au avut si ei pareri impartite cu privire la aceste masuri. Unii au argumentat ca ele ar putea contribui la reducerea evaziunii fiscale, in timp ce altii au remarcat ca in alte tari europene, unde evaziunea fiscala este mai mica, nu exista astfel de plafoane sau acestea nu sunt atat de restrictive.
Tinand cont de criticile pe care le-a primit in ultimele zile pe aceasta tema, premierul Marcel Ciolacu pare sa faca un pas in spate. “Am spus ca voi fi mereu alaturi de micii intreprinzatori si de oamenii simpli, fara exceptie. In ultimele zile am avut mai multe discutii cu acestia, cat si cu mediul de afaceri si cu reprezentantii sistemului bancar. Si mi-au spus anumite lucruri de bun simt legate de masurile venite de la ANAF si Ministerul Finantelor legate de cash. Acesti oameni nu sunt evazionisti, ci sunt cei pe umerii carora se sprijina aceasta tara! Prin urmare, in prima sedinta de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF si Ministerul Finantelor, pentru ca datoria mea este sa intervin atunci cand lucrurile o iau intr-o directie gresita. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor romanilor este auzita de Guvern!”, a transmis seful social-democratilor.
“Toate limitele actuale de cash vor fi mentinute, atat la persoanele fizice, cat si la cele juridice. Cu doua exceptii: plafonul de casa va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi. Am insa un mesaj pentru evazionistii care au profitat de aceasta discutie din spatiul public: voi veni peste voi! Voi veni si va voi scoate din vami, va voi scoate din birourile institutiilor statului, va voi scoate de peste tot! Asa cum am inceput razboiul cu cei care distrug vietile oamenilor cu pacanelele, nici voi nu veti scapa!”, a mai transmis Marcel Ciolacu prin intermediul retelelor de socializare.
Citeste si Lege noua in Codul fiscal: Ce se intampla daca nu iti poti justifica banii, ce iti va face ANAF de la 1 iulie 2024
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?