Piata romaneasca a bunurilor de folosinta indelungata trece de 1,4 miliarde de euro
gfk temaxbunuri folosinta indelungatavanzari telefoanepiata it
Cel mai recent studiu GfK Temax arata ca piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania a ajuns 1,412 miliarde de euro, in primul semestru din 2018, in crestere cu 18,9% fata de aceeasi perioada de timp din 2017.
Principalul contribuitor pentru evolutia pietei este segmentul de telecom, inregistrand o crestere de aproape 36%. Telefoanele mobile cu ecran mare au contribuit pozitiv la cresterea segmentului de comunicatie.
Citeste si:
Deficitul de cont curent sare la 3,781 miliarde, iar datoria externa creste cu aproape doua miliarde de euro
Electrocasnicele au inregistrat o evolutie de o cifra, in timp ce electronicele si segmentul IT au avut cresteri de doua cifre.
Pe segmentul telecom s-a inregistrat vanzari de 627 de milioane de lei, in crestere cu 35,9%, comparativ cu primul semestru din 2017.
Smartphone-urile cu diagonala peste 5,6 inci si produsele din cea mai ridicata clasa de pret au inregistrat valori de peste doua ori mai mari.
In acelasi timp, telefoanele dual sim au influentat pozitiv piata, cu o rata a cresterii tot de doua cifre, iar motorul pietei de accesorii inteligente mobile a fost reprezentat de smartwatch-uri, fiind in crestere atat ceasurile cu sim card, cat si cele fara.
Scaderi au fost inregistrate la modelele de smartphone-uri mai mici de 5,6 inci, locul acestora fiind luat de telefoanele cu diagonale mai mari.
In ceea ce priveste sectorul IT, acesta a inregistrat vanzari de 209 milioane de lei, mai mari cu 12,6%, contributii pozitive avand laptopurile, desktopurile si monitoarele.
Piata electronicelor a insumat 205 milioane de euro, plus 10,5%, televizoarele avand cea mai mare contributie, diagonalele mari inregistrand cresteri de doua cifre.
La randul lor, vanzarile de electrocasnice mari au insumat 248 milioane de euro, cu 4,1% mai mult decat in aceeasi perioada de timp din 2017.
Cresterea a fost generata de aparatele frigorifice si masinile de spalat vase, in timp ce aparatele de gatit si cuptoarele cu microunde au avut o evolutie negativa.
Electrocasnicele mici au totalizat vanzari de 97 de milioane de euro, plus 5,8%.
Citeste si:
CNAIR: 100 de kilometri de autostrada vor fi dati in trafic, in total, in 2018
Sectorul foto a avut vanzari totale de 10 milioane de euro, minus 9,8, dar camerele foto mirrorless au consemnat majorari de vanzari cu doua cifre.