Piata romaneasca a berii a crescut cu 3%, in 2018, la 16,6 milioane de hectolitri
piata berii romaniaberarii romanieiconsum bere romaniaberi romanestibere fara alcool
In 2018, consumul de bere pe cap de locuitor in Romania a fost de 85 de litri, pe ansamblul ei, piata crescand cu 3% la 16,6 milioane de hectolotri, potrivit datelor Asociatiei Berarii Romaniei.
"Este o crestere care se datoreaza in special diversificarii portofoliilor de produse, a varietatii tipurilor de bere pe care producatorii au pus-o la dispozitia romanilor, fapt ce a avut darul de a raspunde foarte bine preferintelor lor in materie de bere, dar si de a ii stimula sa experimenteze gusturi noi", a declarat Lucian Ghinea, presedintele Asociatia Berarii Romaniei.
Sticla si-a continuat trendul ascendent si in 2018, ponderea sa crescand in total cu 3,65%, in ultimii patru ani. Totodata, berea ambalata la doza a crescut, anul trecut, cu 2,38%, in timp ce ambalajul PET a inregistrat o alta scadere semnificativa, de inca 3,37%. Scaderea totala inregistrata de ambalajul PET in ultimii patru ani a fost de 5,83%.
Berea lager a continuat sa domine preferintele romanilor si anul trecut, cu o pondere de 93,61%. Categoria specialitati, in care intra, printre multe altele, berea neagra, nepasteurizata, alba, ale, rosie etc, a detinut o pondere de 2.25%.
Mixurile de bere si berile aromatizate si-au adjudecat 2,27% din piata, iar berea fara alcool 1,87%. In ceea ce priveste dinamica segmentelor, mixurile de bere si berile aromatizate au crescut cu 8,23%, iar berea fara alcool a inregistrat o crestere de 30%, pe parcursul anului 2018 fata de anul anterior.
Tot anul trecut, numarul producatorilor de bere a crescut la 56, in 2018, de la 39, in 2017.
In ceea ce priveste importurile, in ciuda unei usoare cresteri pe parcursul anului 2018, de 0,07 milioane de hectolitri, la un total de 0,54 milioane de hectolitri, piata locala a berii continua sa isi pastreze caracterul profund national, ponderea productiei locale ramanand de circa 97% din consumul intern.
In acelasi timp, exporturile au crescut aproape dublu fata de importuri, pastrandu-si, insa, un nivel redus, de doar 0,54 milioane de hectolitri.
Berarii Romaniei au platit bugetului de stat peste 3,62 miliarde de euro, in 15 ani
Nivelul contributiilor anuale ale membrilor Asociatiei la bugetul statului s-a mentinut unul important, doar in 2018 acesta atingand 255 milioane de euro. Nivelul contributiei cumulate a membrilor Berarii Romaniei, in ultimii cincisprezece ani, a depasit 3,62 miliarde de euro.
Potrivit asociatiei, productia de bere reprezinta un stimul real pentru economia Romaniei. Datorita caracterului sau profund national, definit de productia locala in proportie de circa 97% si 70% ingrediente provenite din agricultura Romaniei, sectorul berii are o influenta semnificativa, in primul rand, asupra gradului de ocupare a fortei de munca, prin crearea, la nivelul intregii tari, direct si indirect, a peste 85.000 de locuri de munca pentru romani, contribuind, astfel, la asigurarea traiului zilnic a familiilor acestora.
In acelasi timp, productia de bere genereaza, anual, contributii importante la bugetul de stat, atat direct, cat si indirect, precum si un nivel inalt de valoare adaugata in cadrul tuturor activitatilor conexe.
Eforturile investitionale ale membrilor Berarii Romaniei au fost constante de-a lungul timpului, doar in 2018, acestea ridicandu-se la 74,5 milioane de euro. Nivelul cumulat al investitiei membrilor Asociatiei, in ultimii cincisprezece ani a atins 1,54 miliarde de euro.
Foto: rawpixel.com