Piata neagra a tigaretelor s-a albit un pic
contrabanda tigaretecheap whitespagube contrabanda
Luna trecuta, piata neagra a tigaretelor a scazut la 16,1% din totalul consumului, cu 1,1% mai putin fata de martie 2018. Dar procentul este in continuare peste media comertului ilegal din 2017, de 16%.
Potrivit lui Marian Marcu, director general Novel Research, regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de piata neagra, cu o pondere de 40,4%, chiar daca a scazut cu 2,8%, in mai, comparativ cu martie.
O pondere mare a comertului ilegal cu tigarete se inregistreaza si in vest: 29,6%, dar cea mai importanta crestere este in nord-vest (2,9%, pana la 14,8%).
Pe de alta parte, in regiunea sud-est, s-a observat o scadere semnificativa, de 7,9%, pana la 8,6%.
Din punct de vedere al provenientei, cheap whites continua sa fie principala sursa, aflandu-se din nou in crestere in mai, cu 8,5%, pana la 64,4%.
Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este in usoara scadere, cu 1,2%, pana la 20%.
Ucraina, ca sursa de provenienta este, de asemenea, in scadere (cu 6,3%, pana la 9,4%), iar Serbia este relativ constanta.
"In prima jumatate a lui 2018, retelele de contrabanda cu tigarete au reusit sa isi creasca vanzarile fata de aceeasi perioada a anului trecut, piata neagra din Romania crescand de la 15,5%, la 16,3%.
Desi o diferenta de nici un punct procentual poate parea nesemnificativa, ea inseamna de fapt o pierdere cumulata, in cele sase luni, mai mare cu 16 milioane de euro la bugetul de stat.
Tocmai de aceea speram ca Ministrul Finantelor Publice,
Eugen Tedorovici, sa aiba sustinerea necesara implementarii masurilor pe care le-a anuntat, dintre care cea mai importanta este modernizarea, echiparea si reabilitarea rapida, pana la finalul lui 2018, a punctelor vamale", a declarat Ileana Dumitru, director juridic si PR in cadrul British American Tobacco Europa Centrala si de Sud.
Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita de ani de zile.
Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, este necesara clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.