Piata neagra a tigaretelor revine pe crestere
contrabanda tutuncontrabanda tigaretetrafic ilicit tigarete
In martie 2018, piata neagra a tigaretelor a crescut cu 1,6%, fata de ianuarie 2018, ajungand la 17,2% din totalul consumului. In primele trei luni, media comertului ilicit este de 16,4%, cu 0,7% mai mare comparativ cu perioada similara din 2017.
Patru dintre cele opt regiuni ale tarii inregistreaza, in martie, cresteri semnificative ale comertului ilicit cu tigarete. Regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de piata neagra, cu o majorare de 5,5%, pana la 43,2%. Cea mai importanta revenire pe crestere e notata in vest, plus 9,3%, pana la 27%.
"Majorari ale comertului ilegal se inregistreaza si in sud-vest, de 6%, pana la 19,9%, iar, in sud-est, de 3,5%, pana la 16,4%. Din punct de vedere al provenientei, cheap whites continua sa fie principala sursa, aflandu-se in crestere cu 5,7%, pana la 55,9%.
Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este in scadere accelerata cu 11,1%, in martie, fata de ianuarie, pana la
21,2%.
Ucraina, ca sursa de provenienta este in usoara crestere (2,7%, pana la 15,6%), iar Serbia este relativ constanta", a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.
Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita de ani de zile.
Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, este necesara clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.
Citeste si:
Scriitori romani, morti de supradoza sau dependenti de droguri
In primul trimestru din 2018, echipele de supraveghere si control vamal de la nivel central, regional si local, au confiscat 3.123.592 de tigarete si 361,85 kilograme de tutun, deruland si activitati de control in cadrul actiunilor organizate in comun cu DGAF, IGPR si IGPF.
"Directia Generala a Vamilor, prin structurile sale de specialitate, va intensifica actiunile de supraveghere si control vamal privind verificarea respectarii conditiilor prevazute de lege in legatura cu introducerea in tara, detinerea, depozitarea, marcarea, comercializarea si transportul produselor din tutun prelucrat in zonele de la frontiera Romaniei cu Republica Moldova si Ucraina.
In plus, doresc sa semnalez faptul ca au fost demarate activitati specifice ca toate birourile vamale de frontiera sa fie dotate cu echipamente de scanare performante (atat fixe, cat si mobile), iar infrastructura acestora sa fie reabilitata si adusa la standarde europene in scopul intaririi capacitatii administrative si de control a autoritatii vamale din Romania”, a declarat vicepresedintele ANAF, Bogdan Lari Mihei.