Piata berii a ramas constanta in 2019
piata bere 2019consum bere romaniapreferinte bere romaniaimporturi bereexporturi bere
Asociatia Berarii Romaniei a anuntat evolutia pietei berii in anul 2019, an in care aceasta a inregistrat o evolutie de doar 0,4% in volum, ajungand la 16,7 milioane de hectolitri. Consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 86 de litri.
Structura pietei, in functie de ambalaj, a continuat tendintele ultimilor ani, vedete ramanand sticla si doza, cu cresteri de 1-2 procente anual.
Ponderea ambalajelor din sticla a crescut cu 5,2%, in ultimii cinci ani. Berea ambalata la doza a crescut, in 2019, cu 1,6%, in timp ce ambalajul PET a inregistrat o alta scadere semnificativa, de inca 3,1%.
In acelasi timp, berea draft este constanta, iar berea imbuteliata la PET isi continua declinul, intr-un ritm de aproximativ 3%. Scaderea totala inregistrata de ambalajul PET, in ultimii cinci ani, a atins aproape 9%.
Ponderea pe fiecare tip de ambalaj arata astfel: sticla 30%; doza 22,2%, butoi 3,4%, PET 44,5%.
In ceea ce priveste importurile, pe parcursul anului 2019, acestea au scazut cu 0,04 milioane de hectolitri, atingand un total de 0,5 milioane Hl, iar exporturile au scazut cu 0,05 milioane Hl de la 0,49 milioane Hl.
Astfel, piata locala a berii continua sa isi pastreze caracterul profund national, ponderea productiei locale ramanand de 97% din consumul intern.
Berea lager a continuat sa domine preferintele romanilor si anul trecut, cu o pondere de 93%. Mixurile de bere si berile aromatizate si-au adjudecat 3% din piata, iar categoria specialitati, in care intra, printre multe altele, berea neagra, nepasteurizata, alba, ale, rosie etc, a avut 2,2% din piata.
De asemenea, berea fara alcool a detinut o pondere de 1,7%. In ceea ce priveste dinamica segmentelor in 2019, mixurile de bere si berile aromatizate au crescut cel mai mult, cu 32,5%, in timp ce berea fara alcool a inregistrat o scadere de 8,2%. Celelalte segmente au ramas stabile.
In 2019, numarulul producatorilor de bere a crescut la 68, de la 56, in 2018.
Anul trecut, eforturile investitionale ale membrilor Berarii Romaniei au atins un nivel record, de 96,3 milioane de euro, in crestere cu 22 de milioane fata de 2018. Investitiile cumulate ale membrilor Asociatiei, in ultimii 16 ani au atins 1,62 miliarde de euro.
Contributiile anuale ale membrilor Asociatiei la bugetul statului a fost unul semnificativ, doar in 2019 acesta atingand 251 milioane de euro. Nivelul contributiei cumulate din partea membrilor Berarii Romaniei in ultimii 16 ani a depasit 3,88 miliarde de euro.
“Sectorul de bere continua sa aiba o contributie semnificativa la economia si societatea din Romania. Chiar si in conditiile unei stagnari in volum a pietei, industria berii asigura, direct si indirect, un numar important de locuri de munca si genereaza crestere prin angajamentul sau pe termen lung de a investi la nivel local si de a consolida o industrie responsabila.
Traversam o perioada plina de provocari in contextul pandemiei COVID-19. Mai mult ca oricand, Asociatia isi propune sa continue impactul pozitiv al sectorului de bere in Romania.
Toti trebuie sa fim responsabili, sa demonstram solidaritate, pentru a trece peste aceasta perioada cat mai repede si sa ne putem bucura de momente alaturi de cei dragi, cat mai curand", a declarat Dan Robinson, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.
Productia de bere reprezinta un stimul real pentru economia Romaniei.
Datorita caracterului sau profund national, definit de productia locala in proportie de circa 97% si 50% ingrediente provenite din agricultura Romaniei, sectorul berii are o influenta semnificativa in primul rand asupra gradului de ocupare a fortei de munca, prin crearea, la nivelul intregii tari, direct si indirect, a aproape 61.000 locuri de munca pentru romani, contribuind astfel la asigurarea traiului zilnic a familiilor acestora.