Piata asigurarilor din Romania a crescut in 2020 cu 5% in comparatie cu anul precedent, ajungand la un volum al primelor brute subscrise de 11.5 miliarde de lei. Cifrele au fost facute publice chiar de Nicu Marcu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, in cadrul unei conferinte pe tema digitalizarii din domeniul asigurarilor. Desi vorbim deocamdata despre niste cifre preliminare, Marcu sustine ca acestea confirma ca piata asigurarilor a avut un an bun in 2020, in ciuda incertitudinilor aduse de criza provocata de pandemia de coronavirus si de masurile de restrictie impuse de autoritati.
Daca vorbim despre segmentul asigurarilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns in 2020 la 9.28 miliarde de lei, in crestere cu nu mai putin de sase procente in raport cu anul precedent. In acelasi timp, primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata au scazut usor, cu 2%, ajungand la o valoare de 2.22 miliarde de lei.
Piata RCA a atins in 2020 o valoare de aproximativ 3.97 miliarde de lei, in crestere cu 5 procente in comparatie cu anul precedent. Totodata, asigurarile CASCO au inregistrat un rezultat pozitiv in 2020, veniturile din primele brute subscrise crescand cu 4 procente, pana la o valoare de 2.41 miliarde de lei.
Nu in ultimul rand, piata asigurarilor de sanatate a crescut spectaculos in 2020, un an afectat semnificativ de criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus. Potrivit spuselor presedintelui ASF, piata asigurarilor de sanatate a ajuns in 2020 la o valoare de 451.4 milioane de lei, ceea ce inseamna ca vorbim despre o crestere cu nu mai putin de 18% in raport cu anul precedent. In cele din urma, si asigurarile de garantii au raportat o crestere spectaculoasa in 2020, de 68%, acest segment ajungand la o valoare a primelor brute subscrise de 464.5 milioane de lei.
Potrivit spuselor lui Nicu Marcu, presedintele ASF, ponderea pietei asigurarilor in Produsul Intern Brut in 2020 a fost de aproximativ 2.3%. Seful ASF se declara multumit de acest rezultat, sustinand in acelasi timp ca aceasta piata are un potential foarte mare. De asemenea, Nicu Marcu si-a exprimat speranta cu privire la cresterea in timp a ponderii pietei asigurarilor in PIB. Nu in ultimul rand, Nicu Marcu a mai remarcat faptul ca piata asigurarilor “s-a comportat bine in 2020”, in ciuda perioadei extrem de complicate.
Nicu Marcu, presedintele ASF, si-a mai exprimat cu aceasta ocazie dorinta ca piata asigurarilor sa se echilibreze “prin intermediul decontarii directe obligatorii, prin accentuarea procesului de digitalizare si prin alte reglementari viitoare”. De asemenea, Nicu Marcu a mai declarat ca isi doreste ca “eternele dispute care se poarta in jurul subiectului asigurarilor RCA” sa se incheie odata pentru totdeauna.
Ministerul Finantelor a publicat la sfarsitul lunii ianuarie proiectul de Ordonanta de Urgenta privind decontarea directa obligatorie intre asiguratorii de RCA. Serviciul de asigurare de decontare directa garanteaza persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asiguratorului la care aceasta are incheiata asigurarea RCA in vederea recuperarii prejudiciului. Apoi, asiguratorul va recupera in totalitate sau in parte sumele achitate de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a tras insa un semnal de alarma in aceasta problema, avertizand ca preturile politelor RCA ar putea creste dupa ce decontarea directa va fi obligatorie. In acelasi timp insa, Chiritoiu recunoaste utilitatea acestui proiect, spunand ca aceasta decontare directa ar putea echilibra piata in cele din urma. In opinia lui Chiritoiu, solutia cea mai potrivita in aceasta speta este aceea a stabilirii unui mecanism prin care sa se dea incredere firmelor de asigurare ca isi vor recupera banii unii de la altii.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si