Petrom considera ca mediul legislativ din Romania nu ofera premisele pentru investitii in Marea Neagra
efecte oug 114oprire investitiipetrol marea neagrainvestitii petrom
OMV Petrom a anuntat, astazi, ca mediul legislativ actual din Romania nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in Marea Neagra.
Compania a remarcat mai multe initiative fiscale si de reglementare discutate sau chiar implementate, care cresc volatilitatea legislativa si influenteaza intreg mediul de afaceri.
"Un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea investitiilor noastre viitoare, atat onshore, cat si offshore.
Legea privind activitatile offshore a intrat in vigoare la jumatatea lunii noiembrie 2018. La sfarsitul anului 2018, Guvernul a aprobat OUG nr. 114, introducand masuri care afecteaza mai multe sectoare.
Printre aspectele principale care afecteaza activitatea noastra se numara stabilirea de preturi reglementate la gaze naturale si energie electrica pe o perioada de trei ani, precum si majorarea contributiei financiare aplicate cifrei de afaceri din activitatile de gaze naturale si energie electrica.
Actualmente, suntem in curs de evaluare a impactului asupra operatiunilor noastre, deoarece legislatia secundara inca nu a fost emisa", se arata intr-un comunicat emis de Petrom.
"Ramanem dornici sa vedem zacamintele din Marea Neagra dezvoltate si vom continua dialogul cu autoritatile pentru a intelege calea de urmat, dar instabilitatea recenta privind mediul de reglementare ne-a determinat sa ne revizuim planurile de investitii de crestere, in timp ce cautam claritate in legatura cu climatul investitional din Romania.
Planificam investitii de circa 3,7 miliarde de lei pentru 2019, in principal in Upstream.
Prioritatea noastra ramane maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream si estimam ca vom limita declinul productiei medii zilnice la circa 5% fata de 2018, excluzand optimizarea portofoliului", a explicat compania.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 27 de miliarde de euro platiti sub forma de taxe, impozite si dividende platite intre 2005 si septembrie 2018.