Peste 70% dintre romani nu ar lucra in agricultura, iar 50% nu si-ar lasa copiii sa urmeze cursurile unui liceu agricol
joburi agriculturaromanii si agriculturaatitudine agriculturalicee agricole
Rezultatele sondajului "Romanii si agricultura", comandat de World Vision Romania, releva ca peste 70% dintre romani nu ar lucra in agricultura, desi 64% considera ca rolul agriculturii in tara noastra este esential sau important.
Dupa parerea a peste o treime dintre cei intervievati, lucratorii in agricultura nu au nevoie de prea multa carte, fiind suficiente 4 clase, gimnaziul sau cel mult o scoala profesionala.
Agricultura, importanta doar in declaratii si statistici
Peste o treime (35,23%) dintre romanii care folosesc internetul considera ca rolul agriculturii in tara noastra este esential, iar 29,16% sunt de parere ca rolul sau este important, dar in scadere ca impact.
Dintre cei care lucreaza sau s-au gandit ca ar exista pentru ei o posibilitate de a se angaja in domeniul agriculturii, 40,69% considera atractiva meseria de horticultor; 33,33% considera si meseria de apicultor ca fiind atractiva si 27,07% prefera peisagistica.
"Agricultura este unul dintre putinele sectoare ale economiei care pune tara noastra in fruntea topurilor europene, datorita productiilor de cereale si plante oleaginoase, Romania fiind chiar liderul european in productia de miere (2015).
Cu toate acestea, doar o treime din respondenti considera ca agricultura are un rol esential in economia nationala. O posibila explicatie ar fi ca, de multi ani, agricultura a fost asociata cu productia primara, la fel cum, prin extensie, a fi agricultor este o rusine, un esec in viata.
Astfel se justifica faptul ca foarte multi respondenti, mai bine de doua treimi, nu iau in considerare posibilitatea de a lucra in domeniul agriculturii", a explicat Crenguta Barbosu, manager program agricultura si dezvoltare rurala World Vision Romania.
Peste trei sferturi dintre cei care lucreaza sau ar lucra in agricultura (76,85%), si-ar dori sa-si desfasoare activitatea/meseria aleasa in calitate de antreprenor.
Jumatate dintre romani nu si-ar da copiii la liceul agricol
O treime dintre respondenti sunt de parere ca nivelul de pregatire educationala necesar pentru a lucra in domeniul agricol este liceul agricol (36,8%); unul din 10 crede ca o scoala profesionala in domeniu este suficienta.
Totodata, 16,99% considera ca scoala gimnaziala este de ajuns pentru a putea activa in acest domeniu.
De asemenea, 11,18% dintre respondenti sunt de parere ca nivelul de educatie poate fi unul si mai redus - fiind suficiente doar 4 clase.
36,16% dintre romani considera ca nivelul de educatie oferit elevilor in liceele agricole din tara noastra este unul slab si, intr-un procentaj mai mic, de 34,3%, considera ca educatia oferita in aceste licee este una buna.
La extreme, 14,1% considera nivelul de educatie unul foarte slab si doar 5,69% il considera foarte bun.
Astfel, unul din 2 romani nu si-ar da copilul la liceul agricol - doar 20,2% si-ar indemna copiii sa aleaga aceasta specializare la liceu.
"Asa se explica faptul ca multe licee agricole sunt deja desfiintate, iar cele ramase nu reusesc sa atraga elevi la nivelul dorit nici calitativ, nici cantitativ. Aceste date arata ca, in 2019, in Romania, agricultura este considerata o ocupatie pentru cei care nu au carte. Cu toate acestea, avem nevoie de specialisti in agricultura si de o tanara generatie de agricultori.
Pentru a schimba aceste perceptii, este necesar sa vorbim despre liceele agricole si despre agricultura printr-o campanie care sa informeze publicul larg ca a fi fermier este un lucru de care sa te mandresti, nu un esec in viata.
Trebuie sa intelegem ca, in 2019, a fi agricultor nu inseamna ca faci munca manuala necalificata la camp, ca agricultura nu inseamna sapa si lopata, ca agricultura nu este saracie si nici un domeniu al trecutului, iar meseria de agricultor nu este o meserie inferioara, ci una care aduce valoare in societate", este de parere Crenguta Barbosu.
In ciuda perceptiei publicului, potrivit World Vision Romania, ne aflam intr-unul dintre cele mai bune momente pentru tinerii pasionati de agricultura sau pentru cei care provin din mediul rural: consumatorii incep sa valorizeze tot mai mult cultura locala si in materie de alimentatie.
Pe aceasta realitate se bazeaza si campania Mandru sa fiu fermier, lansata de World Vision Romania.
Potrivit organizatiei, exista numeroase motive pentru care sa fii agricultor e mai tare decat crezi: asiguri hrana sanatoasa oamenilor; lucrezi cu cele mai noi tipuri de masini si echipamente; lucrezi in aer liber, nu intr-un birou pe care-l imparti cu alti 20 de oameni; poti fi propriul sef; ai acces la miliarde de euro pentru a face ceva concret; asiguri nevoia primara a oamenirii, aceea de a avea acces la hrana; primesti sprijin si indemnizatii pentru dezvoltarea afacerii; ai zeci de meserii din care poti alege; este o profesie care nu va muri niciodata.
In plus, in urmatorul exercitiu financiar, ce se va derula in perioada 2021-2027, va creste valoarea maxima a ajutorului pentru instalarea tinerilor fermieri si dezvoltarea intreprinderilor in mediul rural pana la 100.000 de euro (in comparatie cu 70.000, in perioada de programare actuala); o suma echivalenta cu cel putin 2% din pachetul financiar national de plati directe (subventia pe suprafata) va trebui sa fie dedicata tinerilor fermieri; se vor dezvolta noi instrumente financiare pentru asigurarea capitalului de lucru.
Sondajul Romanii si agricultura a fost realizat de iVox la solicitarea World Vision Romania, prin metoda CAWI, in perioada 1-31 martie 2019.
Foto: pixabay.com