Romania este una dintre cele mai ofertante tari din aceasta regiune a Europei din punct de vedere turistic. Marea Neagra, in special statiunea Mamaia, atrage an de an un numar important de turisti straini veniti sa se distreze pe litoral.
Desi muntii Romaniei sunt impresionanti din mai multe puncte de vedere, numarul turistilor este inca destul de mic. Cauza principala este, bineinteles, lipsa infrastructurii rutiere si a dotarilor. De asemenea, Delta Dunarii sau unele orase turistice precum Brasov, Sibiu, Sighisoara, Cluj-Napoca sau Oradea reusesc sa atraga un numar important de turisti.
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, peste 1.27 de milioane de turisti straini au trecut granitele tarii noastre in primul semestru al anului curent. Este o crestere de aproape 600.000 de turisti in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, atunci cand puteam vorbi despre 1.2 milioane de turisti straini.
Cheltuielile acestor turisti straini s-au ridicat in primul semestru al anului 2018 la 3.07 miliarde de lei, o suma deloc de neglijat. Conform statisticilor, acestia au cheltuit in medie 2.409 de lei, de persoana, in Romania. Prin comparatie, in perioada similara a anului 2017, turistii cheltuisera in medie 2.199 de lei de persoana.
Desi poate ca nu ne-am fi asteptat la asta, principalul motiv al sejurului petrecut de turistii straini in Romania a fost acela al afacerilor sau al participarii la diverse congrese, conferinte, expozitii, targuri sau cursuri organizate in Romania. Aproape 58.5% din numarul total de turisti straini ajunsi in Romania au venit din acest motiv. Cheltuielile acestora s-au ridicat la nu mai putin de 60.1% din total.
Al doilea motiv pentru care turistii straini au ajuns in Romania a fost acela al calatoriilor in scop particular. Mai exact, 41.5% din numarul total de turisti straini au avut acest motiv pentru calatoria lor in Romania. In aceasta categorie putem vorbi despre vacante pentru cumparaturi, pentru participarea la evenimente culturale sau sportive, pentru vizitarea prietenilor sau chiar pentru tratament medical.
Mai bine de jumatate din cheltuielile pe care le au turistii straini in Romania sunt destinate cazarilor. Mai exact, 52.8% din banii cheltuiti s-au dus catre unitatile de cazare din tara. Este interesant de remarcat faptul ca turistii straini prefera in marea lor majoritate (90.4%) cazarea cu mic dejun inclus. De asemenea, cheltuielile turistilor straini in restaurante si baruri au fost de 17%, in timp ce cheltuielile pentru cumparaturi au fost de doar 11.7%.
Oradea a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai cautate orase din Romania din punct de vedere turistic. Spre exemplu, daca in 2015 orasul a primit doar 160.000 de turisti, in 2017 a primit mai bine de 220.000 de turisti. Acest lucru se datoreaza in primul rand investitiilor pe care le-au facut autoritatile in oras, investitii care se ridica la peste 200 de milioane de euro. Cu acesti bani au fost amenajate spatii pietonale sau au fost reabilitate mai multe cladiri istorice.
Citeste si: Curs valutar interbancar. Ce se intampla cu monedele si Robor
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului