RECORD ISTORIC IN ENERGIE. Peste 1.000 euro/MWh, la pretul european de referinta la Energie
pret referinta energie
Prima zi a saptamanii ne aduce un record ISTORIC pe piata de energie europeana. Pretul european de referinta a sarit, pentru prima data, de pragul de 1.000 de euro/MWh.
Criza energetica pare sa semene tot mai mult cu o gaura neagra ale carei dimensiuni cresc constant si impotriva careia nimeni pare sa nu aiba nicio putere.
Bloomberg scrie despre acutizarea crizei de pe continent in termeni foarte duri: pentru prima data in istorie s-a depasit valoarea de 1.000 de euro/MWh la pretul energiei electrice din Germania cu livrare anul viitor. Important de retinut este ca aceasta valoare este de referinta pentru Europa!
Energia angro tranzactionata in Germania pentru anul viitor consemneaza, deci, o crestere semnificativa, cu 6,6% de la sedinta la alta. Asa s-a ajuns luni la 1.050 euro/MWh.
Te-ar putea interesa si: ULTIMA ORA. 4.000 lei/MWh - noul pret al energiei cu vanzare la termen, in Romania
Cum a ajuns Europa ingropata de vie in nisipurile miscatoare ale crizei energetice actuale?
Pe langa factorul geopolitic, exista un mix de evenimente pe plan continental care a condus catre
realitatea actuala:
-
Disponibilitate nucleara foarte scazuta in Franta (Electricite de France si-a redus recent indicatiile de productie pentru 2023 la 300-330 TWh si se confrunta acum cu probleme de racire care afecteaza nivelul deja scazut de disponibilitate pentru 2022.)
-
Niveluri istorice scazute de stocare a hidroenergiei din Scandinavia pana in Peninsula Iberica (avand in vedere conditiile de seceta pe scara larga.)
-
Inchideri de centrale termice in Europa de Vest (in cazul centralelor cu tehnologie veche pe carbune, nucleare si gaze.)
-
Logistica aprovizionarii cu combustibil determinata de o combinatie de niveluri foarte scazute ale apei din Rin (de exemplu, impactul livrarii de carbune catre centralele germane) si probleme logistice determinate de conflictul din Rusia.
-
Perioade cu niveluri scazute de productie eoliana si solara, conform explicatiilor oferite de Radu Puiu, Financial Analyst XTB Romania.
Specialistul mai noteaza ca "pe termen mediu si lung, un castigator al crizei gazelor va fi probabil sectorul energiei regenerabile. Necesitatea de a reduce emisiile de carbon si de a reduce dependenta de importurile de combustibili fosili din Rusia sustin demersul. Proiectele de energie regenerabila, cum ar fi fermele eoliene sau solare, pot sa nu fie solutii instant la problema, dar sunt mult mai rapid de pus in functiune decat o centrala nucleara, de exemplu".
Foto: freepik.com