Pesta porcina africana a sters peste un miliard de lei din cifra de afaceri a companiilor de profil
pesta porcinacarne porc craciunfocare peste porcinastudii coface
Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de prelucrare si conservare a carnii indica o evolutie negativa a veniturilor pentru 2018, in scadere cu aproximativ 19% fata de anul anterior.
Pesta porcina africana a sters peste un miliard de lei din cifra de afaceri a companiilor de profil, veniturile consolidate la nivel sectorial scazand de la 6,13 miliarde de lei, in 2017, la 4,96 miliarde, in 2018, minimul ultimilor 5 ani.
Conform ANSVA, cu doua luni inainte de Craciun, in Romania, sunt inregistrate aproape 1.000 de focare de pesta porcina africana. Studiul Coface a agregat datele a 507 de companii care au depus situatiile financiare pentru anul 2018 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 4,96 miliarde de lei.
Companiile care activeaza in acest sector au inregistrat o lichiditate curenta, pe parcursul anului 2018, de 0,96, in timp ce capitalul de lucru, aflat la un nivel usor negativ, a fost relativ expus unor socuri negative si volatilitatii (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor).
Durata medie de incasare a creantelor a crescut la 64 de zile, in 2018, comparativ cu 55 zile, in 2017, indicand apelul semnificativ la creditul comercial primit din partea furnizorilor.
Astfel, din cauza dificultatilor financiare in crestere, companiile din acest sector isi platesc furnizorii cu aproape 3 saptamani mai tarziu, crescand dependenta acestora de partenerii de afaceri.
In 2018, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a fost de 3,5%, in crestere fata de nivelul din 2017 (1,2%). Cu toate acestea, 35% dintre companii au inregistrat o pierdere neta, la sfarsitul anului 2018, cu 17% dintre companii avand o pierdere mai mare de 20%, iar 7% dintre companii au generat profit peste 20%.
Cresterea marginala a profitului se datoreaza aproape exclusiv cresterii pretului in contextul excesului de cerere peste oferta disponibila, aceasta din urma fiind afectata pe plan domestic de virusul PPA. Astfel, conform ultimelor cifre publicate de INS, pretul mediu al carnii de porcine a crescut cu 5,4%, in primele 9 luni din acest an, dupa o crestere de 2,5%, in 2018, si una 5,5%, in 2017 (o crestere medie a pretului consolidata de aproape 14% in ultimii 3 ani).
Pe parcursul anului trecut, companiile din sectorul analizat au alocat investitii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) si amortizare a fost de 155%, in 2018, ceea ce inseamna ca investitiile in activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Aproape jumatate dintre companii (44%) au efectuat investitii in 2018, cu un raport Capex/Amortizare supraunitar.
Un sector foarte polarizat, care sufera la varf
Din cele 372 de companii active in acest sector, doar 134 au inregistrat venituri mai mari de un milion de euro in 2018, concentrand aproape 99% din sector. Analiza evolutiei companiilor cu cifra de afaceri de peste un million de euro releva ca, in 2017, frecventa incidentelor de plata, atat majore cat si minore, a fost una foarte scazuta.
Totusi, la aproximativ un an de la semnalarea virusului de pesta porcina africana, incidentele de plata ale companiilor mari din acest sector au explodat, atingand maximul ultimilor cinci ani in trimestrul III din anul 2018.
“Studiul Coface surprinde situatia dificila a companiilor de procesare a carnii care activeaza in Romania: veniturile consolidate scad la minimul ultimului deceniu, jumatate din companii sunt supraindatorate, instrumentele refuzate la plata au explodat in 2018 in conditiile in care furnizorii sunt platiti cu intarziere, iar datoriile fiscale restante inregistrate la primul semestru din 2019 sunt la maximul ultimului deceniu.
Virusul pesta porcina africana a taiat aproape 20% din veniturile companiilor din acest sector, pierderile fiind estimate la aproape un miliard de lei. Desi autoritatile declara ca numarul focarelor active se afla in scadere in ultima perioada, mai sunt doua luni pana la Craciun si inca 1.000 de focare active.
Situatia financiara vulnerabila a companiilor active in acest sector, asa cum reiese din studiul Coface, creeaza premizele continuarii accelerate a importurilor produselor din carne pentru finalul anului curent si anul urmator", a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania.
Conform unui comunicat al ANSVA, de la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, de pe 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost eliminati 524.590 de porci afectati de boala si exista 2.208 de cazuri la mistreti.
In acest context, datoriile fiscale restante raportate de companiile active in acest sector au explodat, depasind constant pragul de 500 de milioane de lei, in perioada 2017-2018, de 3 ori peste media precedenta a ultimului deceniu.
Foto: pexels.com