Perspectiva pozitiva pentru economia Romaniei: Rata anuala de crestere a PIB-ului revizuita la 2,9%
garanti bankconditiicreditarecerere internafinantareinvestitiipib
Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice si inovatoare banci de pe piata locala, a revizuit cresterea Produsului Intern Brut (PIB) estimata pentru 2014 de la 2,6% la 2,9%, in cel mai recent Raport Macroeconomic Trimestrial, aferent celui de-al doilea trimestru din 2014. Acest lucru se datoreaza rezultatelor peste asteptari din primul trimestru, precum si perspectivei pozitive de ansamblu a dezvoltarii economiei, pe fondul stabilizarii macro, finantarii mai ieftine si cresterii increderii in mediul de afaceri, care ar putea atrage noi investitori.
Conform Raportului Macroeconomic citat, se asteapta o temperare a cresterii productiei industriale in urmatoarele trimestre ale anului 2014. Intre timp, dupa o contractie in primul trimestru al anului si performante slabe in 2013, se previzioneaza o revenire a sectorului constructiilor.
Investitiile publice si absorbtia fondurilor europene sunt inca mult sub asteptari si sub nivelul dorit. Se prognozeaza, insa, o performanta a investitiilor semnificativ mai buna in restul anului 2014, in special pe segmentul lucrarilor de infrastructura. Imbunatatirea previzionata a investitiilor se bazeaza si pe proiectele finantate din fondurile europene, cu precadere cele din segmentul transporturilor.
In ceea ce priveste dinamica exporturilor, se estimeaza o incetinire pentru acest an, avand in vedere ca productia exceptionala de echipamente de transport si utilaje orientata spre export din 2013 constituie un efect de baza negativ pentru 2014. La capitolul importuri se asteapta o accelerare pe fondul revenirii cererii interne. In ansamblu, aceste elemente nu ar trebui sa influenteze semnificativ deficitul de cont curent, care se estimeaza sa ramana la aproximativ 1,1% din PIB in 2014, fiind acoperit peste 100% de investitiile straine directe (ISD).
Specialistii Garanti Bank sunt optimisti in ceea ce priveste nivelul investitiilor straine directe (ISD), care in primele patru luni al anului 2014 a totalizat 785 de milioane de euro, o suma cu 9% peste cea inregistrata in perioada similara a anului trecut, iar nivelul prognozat in 2014 este de aproximativ 3 miliarde de euro (2% din PIB).
In perioada urmatoare, exista inca potential de intrari de capital strain, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, sustinut de dinamica favorabila a lichiditatii din tarile dezvoltate, determinand Garanti Bank sa ajusteze perspectiva asupra cursului de schimb Euro/Leu la 4,45 la final de an, de la 4,55 asa cum se estima initial.
Conditiile favorabile de finantare in moneda locala ar trebui sa ramana motorul creditarii pentru perioada urmatoare.
Revenirea cererii interne ar trebui sa se reflecte treptat si in sectorul finantarii, dar acest lucru depinde de sustenabilitatea consumului in urmatoarele trimestre.