Pericolul pandeste pentru amatorii de cripto: iminentul se va produce, avertizeaza un legendar investitor
bitcoincriptomonedemonede virtualemonede digitalepericole criptocryptoactive digitalevolatilitate
Trebuie sa admitem faptul ca ultima perioada a fost una tulbure pentru piata activelor digitale. Falimente "cu cantec", prabusiri in valoare, suspiciuni de frauda - toate au venit ca o avalansa pentru adeptii investitiilor de acest tip si cei mai multi privesc cu multe semne de intrebare catre viitor: ce urmeaza?
Desigur ca pareri pot fi tot atatea cati vorbitori avem pe aceasta tema, dar atunci cand vorbim despre investitii, despre bani, riscuri, crize economice, volatilitate, piete financiare, o idee buna este sa ascultam oamenii care au demnostrat ca stiu "cu ce se mananca" toate acestea si au deci capacitatea de a preconiza ce urmeaza.
Un astfel de om este legendarul investitor Mark Mobius. Intr-un interviu pentru CNBC, specialistul a vorbit despre riscul ca
Bitcoin sa se prabuseasca, in curand cu aproximativ 40% din valoarea sa actuala, scazand sub pragul de 10.000 de dolari/unitate.
Incepem sa intelegem de ce criptomonedelor li se spune "active extrem de volatile"
Daca tinem cont ca, anul trecut, un Bitcoin valora in jur de 69.000 de dolari, incepem sa intelegem ce inseamna acea "volatilitate extrema" despre care vorbesc marii investitori si economisti ai lumii ce nu cred in "bula de sapun" numita cripto. De asemenea, incepem sa vedem ce inseamna materializarea sintagmei "active speculative".
Bitcoin "nu este departe" de 10.000 de dolari, a avertizat Mobius. Conform acestuia, prabusirea ar putea avea loc chiar in 2023, nu mai tarziu!
Argumentele pe care se bazeaza investitorul constau in cresterea ratelor dobanzilor si din politica monetara generala mai stricta din partea Rezervei Federale a SUA.
"Cu dobanzi mai mari, dorinta de a detine sau cumpara Bitcoin sau alte criptomonede devine mai putin atractiva, deoarece doar detinerea monedei nu plateste dobanda", a spus el.
Acesta a mai precizat ca, totusi, au existat o serie de oferte cu rate ale dobanzii de 5% sau mai mari pentru depozitele cripto, dar situatia s-a schimbat dupa cazul FTX.
Foto: pixabay.com