Pensionarii romani, in culmea disperarii: se imprumuta la CAR pentru a-si plati facturile
pensionariimprumuturi car
Vremuri grele traiesc pensionarii romani. Oamenilor nu le mai ajung banii de la o luna la alta. Dupa o viata de munca, banii din pensie nu mai acopera nici macar plata facturilor si a hranei. Despre mancare sanatoasa, servicii medicale de top sau activitati care sa-i ajute sa traiasca demn nici nu putem sa mai discutam.
Pensionarii au inceput sa se imprumute de la CAR pentru a-si putea acoperi costurile facturilor la energie si gaz.
Casa de Ajutor Reciproc a ajuns sa fie singura solutie si alinare pentru seniorii nostri. Daca n-ar exista posibilitatea sa acceseze imprumuturi de aici, multor pensionari le-ar fi imposibil sa traiasca de la o luna la alta, in aceasta criza inflationista de proportii.
Cel mai trist lucru este ca oamenii se imprumuta sume modice, de doar cateva sute de lei, probabil din teama ca mai multi bani nu ar putea sa ramburseze.
"Sumele imprumutate variaza intre 200 si 60.000 de lei si pot fi achitate in maximum doi ani", a declarat Mihaela Novac, contabil sef CARP Gorj pentru
Antena3. Conform sursei citate, cererea pentru imprumuturile prin CAR este atat de mare, incat se formeaza cozi la ghiseele institutiei.
Te-ar putea interesa si: Aproape 8 din 10 romani pun bani deoparte pentru zile negre: economisim mai mult, luna de luna, decat anul trecut
Pensiile romanilor sunt, in general, foarte mici. 3,3 milioane de seniori primesc lunar sub 2.000 de lei de la stat!
De anul viitor pensiile ar putea fi majorate
Ministrul muncii, Marius Budai, a promis in mai multe randuri, in ultima perioada, ca pensionarii vor beneficia de venituri mai generoase din 2023.
Social-democratii vorbesc despre o majorare cu minimum 10 puncte procentuale, iar cresterile ar urma sa se aplice din prima luna a anului viitor!
"Lucram la un program de sprijin pentru cetateni pentru iarna 2022-2023. Va fi un program de masuri sociale. Noi am solicitat, in urma calculelor si analizelor facute, o majorare a pensiilor cu cel putin 10 la suta de la 1 ianuarie", a spus ministrul.
"De la 1 ianuarie, o sa avem si o crestere a salariului minim brut garantat in plata, tinand cont si de directiva noua aprobata in cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar si saptamana trecuta in Parlamentul European. Salariul minim trebuie sa fie in concordanta cu doua elemente, si anume sa fie 60 la suta din salariul median brut si 50% din salariul mediu brut", a mai transmis oficialul.
Foto: freepik.com